31 januari 2015

Viettelys av Maggie Stiefvater

Jag ska försöka få åtminstone några recensioner skrivna på böcker som jag läste i december innan jag tar itu med årets recensioner. Jag har bestämt mig för att inte skriva recension för varje bok jag läst utan endast dem jag känner att jag vill skriva om och såklart recensionsexemplar.

Recensionen innehåller spoilers!

Titel: Viettelys (eng. Sinner)
Serie: Mercy Falls vargar #3.5, fristående fortsättning
Författare: Maggie Stiefvater
Översättare: Marja Helanen
Utgivning: WSOY, 2014 (orig. 2014)



När jag läste Mercy Falls vargar-trilogin blev Cole och Isabel snabbt ett av mina favoritpar och jag blev riktigt glad när jag fick reda på att de skulle få en alldeles egen bok och som jag såg fram emot att få läsa den. I december när jag inte orkade vänta på att den skulle komma ut på svenska och ville heller inte köpa den på engelska då jag inte har de andra böckerna, så läste jag den på finska.

Istället för de bekanta områden i Mercy Falls befinner vi oss nu i Los Angeles där Cole gör en comeback i kändisvärlden och Isabel försöker leva sitt liv genom att studera och jobba i en klädbutik.

Det som jag älskade med boken var alla delar när Cole och Isabel var tillsammans, vare sig när de var ett par, när de grälade eller när de bara pratade i telefon, när de inser att de inte kan vara utan varandra fastän de försöker och hur de gör varandra bättre. Och de delar som man fick lära känna dessa två komplexa och trasiga människor närmare än tidigare. Men förutom det så tyckte jag de andra delarna mest kändes tråkiga. Jag var till exempel inte intresserad av Baby och showen som Cole var med i och tyckte mest att det kändes som en utfyllnad för att ha någon större handling i boken - förutom Cole+Isabel då. 

Sam och Grace var med i en väldigt liten del av boken, de pratade enbart genom telefonsamtal och jag kände mig smått besviken på att de inte hade en litelite större roll, men är glad ändå att man fick veta lite hur de har det nu. Man fick också bekanta sig lite närmare med Coles bandmedlem (som jag såklart nu har glömt namnet på redan), vilket jag tyckte var trevligt fastän han inte egentligen hade en så stor roll. En annan karaktär som jag också gillade var Leon (hette han så?), Coles chaufför.

Slutet då? Jag tycker det är ett värdigt slut för både karaktärerna och hela Mercy Falls-serien. Dock så när jag läste epilogen (spoiler) så kände jag mig en aningen "besviken" efter att ha vänt sista bladet. Kändes som att sista kapitlet skulle ha slutat med att Cole och Isabel inte skulle ha blivit tillsammans, och så skrivs epilogen i snabb hast för att göra alla läsare lyckliga. Det kändes lite som en tv-serie eller en film där kvinnan springer iväg till sin drömman. Jag ska kanske inte klaga på det för det var ju en helt bra epilog och slutresultatet var den jag hade önskat mig, att Cole och Isabel blir tillsammans trots allt, oavsett hur epilogen skrevs. (/spoiler)

Kort sammanfattat så hade jag ganska höga förväntningar på boken, men vissa delar älskade jag och andra delar tyckte jag var lite tråkiga, så det blir tyvärr ingen fullpott. Men det är definitivt en bok du ska läsa om du gillar Cole och Isabel och trilogin.

Betyg: 3.75/4 av 5

Andra böcker i serien:
1. Frost (eng. Shiver)
2. Feber (eng. Linger)
3. För evigt (eng. Forever)
3.5 Viettelys (eng. Sinner)

21 januari 2015

Waiting on Wednesday: The Mime Order


Waiting On Wednesday började hos Breaking the Spine,
och är ett sätt att visa upp kommande böcker som man ser fram emot.



The Mime Order av Samantha Shannon
(The Bone Season #2)
Releasedatum: 27 januari 2015


Paige Mahoney has escaped the brutal prison camp of Sheol I, but her problems have only just begun: many of the survivors are missing and she is the most wanted person in London...

As Scion turns its all-seeing eye on the dreamwalker, the mime-lords and mime-queens of the city's gangs are invited to a rare meeting of the Unnatural Assembly. Jaxon Hall and his Seven Seals prepare to take centre stage, but there are bitter fault lines running through the clairvoyant community and dark secrets around every corner. Then the Rephaim begin crawling out from the shadows. But where is Warden? Paige must keep moving, from Seven Dials to Grub Street to the secret catacombs of Camden, until the fate of the underworld can be decided.


Kommentar
The Bone Season/Drömgångare var en av mina favoriter under 2013 och äntligen, äntligen kommer fortsättningen! 

20 januari 2015

Top ten auto-buy authors


Varje tisdag anordnas Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish
som går ut på att ge sin topp 10 i ett valt ämne. Den här veckan är det en freebie och
jag såg på Petras blogg ett perfekt tema som jag också tänkte använda för den här tisdagen:
Top Ten Authors Which Books That I Auto-Buy

Valde att göra fem författare som jag läst något av och fem författare som jag inte läst något av än (fast jag redan äger någon av deras böcker).

Författare som jag läst åtminstone en bok av



Författare som jag inte har läst något av än

18 januari 2015

Bokbloggsjerka - när började du läsa?



Den här gången får vi från Annika frågan: När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

I min familj så har läsningen inte varit så stark så jag har inget direkt minne från när jag började läsa. Jag minns att vi hade massor med Disneyböcker i min bokhylla och att jag prenumererade på Kalle Anka, det var det. Men jag har några minnen som fick fart på mitt eget läsande. Jag gick i lågstadiet i en by och en gång i månaden så kom bokbussen och besökte skolan så därifrån lånade jag alltid några böcker (typ Frans och sådana). I mitten av lågstadiet var jag hästtokig så då prenumererade jag på Pollux och slukade i mig böckerna man fick i paketen.
Ett annat minne är min kusin som hade hyllor fullproppade med böcker hos min mormor och jag var alltid där och beundrade hennes samling (som nästan alla var på engelska). Det är också tack vare henne som jag började läsa böcker på engelska eftersom hon under min lågstadie-högstadietid bodde i England och skickade med jämna mellanrum Charmed böcker till mig. I högstadiet så började jag även prenumerera på Funtasie Club och även där slukade jag i mig alla böcker jag fick. Men jag har inget minne av att jag besökte biblioteket aktivt under högstadietiden.

Efter högstadiet så tog jag tydligen en paus från läsandet. Jag vet inte varför, men i ungefär 5 år läste jag knappt en enda bok per år. Jag förstår inte hur jag klarade av att inte ha böcker i mitt liv.. Någon gång vid 2011, tror jag, så började jag sakta komma in i läsandet igen. Nu kan jag inte ens tänka mig att inte alltid ha en bok bredvid mig som jag kan läsa. Att kunna slukas in i en annan värld från min egna verklighet är något av det bästa som finns med böcker. Just nu njuter jag bara av att få läsa och ha böcker omkring mig.  

17 januari 2015

Nytt i bokhyllan #27: December

Jag har ju helt glömt bort att visa böckerna jag köpt/fått i december! Men bättre sent än aldrig, som man brukar säga. Tråkigt nog, men inte oväntat, så fick jag inte böcker till julklapp så beställde några till mig själv istället där vid julen.



Jag har länge velat läsa Nalle Puh böcker och efter lite velande så blev det den här boxen (den jag egentligen ville ha var slutsåld, såklart).



Egentligen hade jag tänkt läsa You på svenska (Du kommer ut under våren av Forum), men så ville jag ändå läsa den på engelska och köpte hem den. Jag hoppas verkligen att den är bra och lever upp till förväntningarna. Sedan så kände jag för något lite mysigt så det fick bli The Scandalous Sisterhood of Prickwillow Place av Julie Berry. Ser fram emot att läsa den här! :D Uppstigandet fick jag som recensionsexemplar av Modernista, tack så mycket!Recension finns här.


Från och med nu och framåt så är det tänkt att mitt bokköpande ska minska rejält efter det senaste året, har satt lite regler åt mig själv och jag hoppas verkligen att jag kan hålla det nu. Fast jag har ändå lyckats köpa några böcker redan i början på januari (som man kan se på länken ovan). Men efter det så!

Uppstigandet av Karen Bao

Titel: Uppstigandet (eng. Dove Arising, 2015)
Serie: Dove Chronicles #1
Författare: Karen Bao
Översättare: Lena Jonsson & Emma Jonsson Sandström
Utgivning: Modernista, 2014
Tack så mycket till Modernista för recensionsexemplaret! 



Dove Arising ges ju egentligen först ut på engelska i februari 2015, men Modernista är snabba och gav ut den på svenska redan i november 2014 - vilket jag tycker är ganska häftigt.

Uppstigandet var en bok som jag var riktigt taggad på och kunde knappt vänta tills jag skulle få läsa den. Jag har inte läst någon bok som utspelar sig på månen än och tyckte handlingen lät riktigt intressant. 15-åriga Phaets mamma blir plötsligt sjuk och sätts i karantän, och utan några andra inkomster måste Phaet komma på något för att  hon och de två yngre syskonen ska kunna undvika Härbärget. Hon bestämmer sig då för att ta värvning i den brutala, men välbetalda armén för att kunna betala hyran, maten och sjukhuskostnaderna.

Jag gillade Phaets berättarröst. Hon är ganska tyst och osocial, har en bästa vän som för hennes talan och gillar att arbeta med plantor. Genom värvningen får hon lära känna nya människor, både de vänliga och de grymma, och blir starkare både fysiskt och mentalt. Trots att hon är yngst och minst av alla rekryterna står hon ändå på sig för att nå upp till toppen. Hon ändras lite efter den brutala träningen, samtidigt som hon försöker vara den hon var innan värvningen i armén. Och de i hennes nära omgivning reagerar på att hon är en av dem nu, vilken sida är hon egentligen på? Men det var ändå några saker som störde mig lite angående rekryteringen som skedde efter den två månaders långa träningen och gjorde det hela lite mindre trovärdigt, trots att det hade sina fördelar i vissa situationer - men ändå..

Det som jag gillar skarpt med Uppstigandet är att det inte sätts någon stor vikt på kärleken än. Där finns bästa vännen Umbriel och den mystiske Wes, men det var knappt så man märkte att känslorna fladdrade mellan dem. Det är så sällan som man läser YA utan någon instalove eller kärlekstrianglar att det höjde poängen för boken, men jag antar att det i alla fall blir en kärlekstriangel i de kommande böckerna.

Jag tycker att Uppstigandet är en ganska typisk dystopi, förutom att den utspelar sig på månen då, har en liten annan teknik och känsla, och jag blev inte direkt imponerad eftersom jag är en aningen trött på sådana här typiska dystopier. Det fanns också många händelser och detaljer som jag tyckte att både bidrog och inte bidrog till den stora helheten i boken så blev lite kluven ibland vad jag tyckte medan jag läste.

Fastän betyget inte är så högt som jag hade velat, så anser jag att Uppstigandet är en klart läsvärd debut och jag gillade den tillräckligt mycket för att se fram emot den andra boken (kommer att bli en lång väntan) och se vart allt det här kommer att leda till, speciellt efter det där slutet! 

Betyg: 3.75 av 5


Andra böcker i serien:
1. Uppstigandet (eng. Dove Arising)
2.
3. 

14 januari 2015

Waiting on Wednesday: Systrars öde



Waiting On Wednesday började hos Breaking the Spine,
och är ett sätt att visa upp kommande böcker som man ser fram emot.


Systrars öde av Jessica Spotswood
(eng. Sisters' Fate, Systrarna Cahill #3)
Releasedatum: 22 januari 2015, Rabén & Sjögren

Febern skördar offer i New London och Cate skulle kunna bota människor, men inte utan att avslöja sin kraft för Brödraskapet och själv riskera livet. De har redan avrättat många misstänkta häxor.

Som om det inte vore nog måste Cate dessutom försöka få Finn att minnas vad de hade tillsammans. Efter Mauras svek har Finn inget minne av Cate längre. Och Tess syner blir allt starkare, profetian om att en Cahillsyster kommer att döda en annan verkar inte längre osannolik.


 
Kommentar
Jag längtar så efter att läsa den tredje och avslutande delen i trilogin om systrarna Cahill och undrar hur det kommer att gå för dem alla. Jag hoppas bara att biblioteket får in boken snabbare, för med andra boken så fick jag vänta i litet över ett halvår.. 

13 januari 2015

Top Ten 2014 Releases I Meant To Read But Didn't Get To


Varje tisdag anordnas Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish
som går ut på att ge sin topp 10 i ett valt ämne. Veckans valda ämne är:
Top Ten 2014 Releases I Meant To Read But Didn't Get To

Det här är 2014 böcker som jag har haft i min bokhylla i över ett halvår (räknar inte med de som jag köpt under hösten) och var sååå taggad när jag köpte dem - och fortfarande är väldigt taggad att läsa dem. Det var inte lätt att få ner det till tio, eftersom jag har köpt så många böcker som gavs ut under 2014..


Sekret (Sekret #1) av Lindsay Smith
To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before #1) av Jenny Han

The Winner's Curse (The Winner's Trilogy #1) av Marie Rutkoski
We Were Liars av E. Lockhart


Midnight Thief (Midnight Thief #1) av Livia Blackburne
Since You've Been Gone av Morgan Matson

Cruel Beauty av Rosamund Hodge
Unravel av Calia Read


The Assassin's Blade (Throne of Glass #0.1-0.5) av Sarah J. Maas
Never Have I Ever: My Life (So Far) Without a Date av Katie Heaney



10 januari 2015

Serierecension: Lumikki-trilogin av Salla Simukka

Böckerna ingår i en serie och recensionerna innehåller spoilers!

Titel: Röd som blod (fin. Punainen kuin veri, 2013)
Serie: Lumikki Andersson #1
Författare: Salla Simukka
Översättare: Mattias Huss
Utgivning: Rabén & Sjögren, 2014


Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Det visar sig att tre av skolans elever har kommit över plastpåsar fulla med blodiga sedlar och snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Dessutom misstänker Elisa, en av de tre eleverna, att hennes pappa som är narkotikapolis är involverad i det hela. Lumikki tvingas med på en livsfarlig flykt undan ryska och estniska kriminella.

Jag blev väldigt positivt överraskad av den här, både när det gäller språket och berättelsen. Visserligen kunde den kännas lite förutsägbar och överdriven ibland, och hur Lumikki var nästintill perfekt med allt hon gjorde och tänkte. Men jag gillade ändå det här med ryska och estniska kriminella, narkotikasmuggling osv.

Förutom Lumikki och kanske även lite Elisa så fastnade jag inte för någon av de två pojkarna. Tyckte mest att de var sådana där störande typiskt finska pojkar haha. Röd som blod är tillräckligt bra för att man vill läsa vidare så fort som möjligt.


Betyg: 4 av 5


Titel: Valkea kuin lumi
Serie: Lumikki Andersson #2
Författare: Salla Simukka
Utgivning: Tammi, 2013


Eftersom jag inte orkade vänta tills den svenska översättningen  så valde jag att läsa resten av böckerna på finska.

I Valkea kuin lumi (sv. Vit som snö, 2015) har Lumikki rest till ett sommarhett Prag för ett par veckor för att få vara för sig själv. Hon planerar på att bara ta det lugnt och njuta av resan, men en dag kommer en ung kvinna upp till henne och påstår att de är halvsystrar. Lumikki misstänker att hennes föräldrar har döljt något under hennes barndom, så hon blir intresserad och bekantar sig med den unga kvinnan. Samtidigt hamnar hon att göras med en religiös sekt som visar sig vara mycket farligare än hon trott. Någon lugn semester får Lumikki såklart inte då hon måste springa för sitt liv, rädda människors liv och sig själv.

Lumikki är fortfarande lika stark och självständig som tidigare och hon är inte rädd att kasta sig in i (farliga) situationer. Det som jag uppskattar med Valkea kuin lumi förutom tempot är att man får en större inblick på hennes kärlekshistoria som nämndes i första boken och att något från Lumikkis barndom behöver nystas upp och det lämnar läsaren med stor längtan till följande bok. Och så tyckte jag det var intressant att få uppleva en miljö som Prag.

Betyg: 3.75/4 av 5



Titel: Musta kuin eebenpuu
Serie: Lumikki Andersson #3
Författare: Salla Simukka
Utgivning: Tammi, 2014


Genast efter att jag avslutat Valkea kuin lumi kastade jag mig över Musta kuin eebenpuu (sv. Svart som ebenholts, 2015) för att få läsa hur trilogin kommer att avslutas. Efter sin fartfyllda semester i Prag har Lumikki återigen börjat skolan, är med i skolans pjäs med rollen Snövit och har blivit ihop med Sampsa. Men så småningom börjar Lumikki få hotande meddelanden och Liekki, som var Lumikkis stora kärlek, uppenbarar sig igen efter ett år utan någon kontakt.

Den här gången får man följa med några små händelser som gör sig till en helhet och knyter ihop de lösa trådarna som kom fram i andra boken. Fastän den här var rätt så bra så kände jag mig ändå en aningen lite besviken på själva berättelsen. Jag antar att jag hade förväntat mig något mer och det kändes som om allting avslutades lite väl snabbt. Däremot hade jag faktiskt lite svårt att klura ut vem det var som skickade de där hotande meddelande och misstänkte helt fel personer, men egentligen så var det ganska uppenbart när man väl fick reda på vem det var. Fast creepyt var det nog (spoiler) att hennes lärare var den som skickat de där hotande meddelanden och helt delusional var han (/spoiler).
Man fick också en bättre bild av Liekki, som jag har varit så nyfiken på ända sedan bok ett, men tyvärr tyckte jag att han kändes lite blek jämfört med de bilderna jag hade fått från de tidigare böckerna, ibland kanske lite irriterande också. Men det kan vara för att Lumikki redan hade en pojkvän och bland allt annat som hände i boken så fick Lumikki och Liekki inte så stort utrymme (som jag hade velat).

Ett bra avslut för trilogin och det är lite så att man nästan undrar vad Lumikki kommer att råka ut för i framtiden, men det räcker med de här tre böckerna annars kan det bli utdraget.

Betyg: 3.75/4 av 5


Trilogin om Lumikki är som helhet spännande, lättläst och definitivt en bladvändare, men ibland kunde jag faktiskt tycka att det kändes lite kliché och överdrivet. Trots att jag ibland hade lite problem med vissa saker kunde jag ändå inte sluta läsa så då måste det ju vara något. Sedan så gillar jag också hur titlarna speglar innehållet. Lumikki-trilogin är definitivt en serie som jag rekommenderar om man kan stå ut med överdrivenhet och kliché.

Jag är väldigt nyfiken på att läsa mer av Salla Simukka och har redan en duologi i sikte som jag kommer att läsa - Jäljellä och Toisalla som gavs ut 2012.

6 januari 2015

Top Ten Most Anticipated Debut Novels For 2015



Varje tisdag anordnas Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish
som går ut på att ge sin topp 10 i ett valt ämne. Veckans valda ämne är:
Top Ten Most Anticipated Debut Novels For 2015




10. Pretending To Be Erica av Michelle Painchaud
9. Made You Up av Francesca Zappia
8. Under a Painted Sky av Stacey Lee




7. The Conspiracy of Us av Maggie Hall
6. A Wicked Thing av Rhiannon Thomas
5. Red Queen av Victoria Aveyard




4. Ruthless av Carolyn Lee Adams
3. The Witch Hunter av Virginia Boecker
2. The Wrath & the Dawn av Renée Ahdieh



1. An Ember in the Ashes av Sabaa Tahir