19 februari 2015

YA's historia

Åh, skulle vara så intressant att gå någon sådan här "The Golden Age..." kurs! Epic Reads har gjort en kort video om YA's historia. Man märker ju definitivt hur dagens YA har brett ut sig.
Såg några okända titlar från de tidigare åren som jag skall ta en lite närmare titt på, men Sweet Valley High och några Goosebumps läste jag i mina yngre år.


18 februari 2015

Waiting on Wednesday: Enklav




Waiting On Wednesday började hos Breaking the Spine,
och är ett sätt att visa upp kommande böcker som man ser fram emot.


Enklav av Ann Aguirre
(Razorland #1)
Releasedatum: 20 februari 2015

New York har decimerats av krig och pest, och större delen av invånarna har tvingats migrera till underjordiska enklaver, där den förväntade livslängden knappt överstiger tjugo år. När Deuce fyller 15 intar hon rollen som Jägarinna, och hon paras ihop med Fade, en tonårig Jägare som bodde uppe på ytan när han var liten.

När de upptäcker att den angränsande enklaven håller på att utplånas av tunnelmonster - Freaks - som tycks bli allt mer organiserade, så vägrar de äldre att ta hänsyn till deras varningar. Och när Deuce och Fade försätts i exil från enklaven, måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset - vägledd av Fades avlägsna minnen - i ruinerna av en stad vars befolkning förtvinat till några få farliga gäng.

Ann Aguirres rafflande roman är berättelsen om två unga människor i en apokalyptisk värld, som ställs inför faror - och känslor - som de aldrig tidigare upplevt.


Kommentar: 
Jag hade tänkt läsa Enklav på engelska, men nu kommer den så passligt ut på svenska av Modernista. Har hört bra om den här trilogin så ser fram emot att läsa den.

17 februari 2015

Top Ten Book Related Problems I Have


Varje tisdag anordnas Top Ten Tuesday av The Broke and the Bookish
som går ut på att ge sin topp 10 i ett valt ämne. Den här veckan är det:
Top Ten Book Related Problems I Have

1. Jag köper mer böcker än jag hinner läsa.

2. Fastän jag är supertaggad att läsa en bok som jag nyligen köpt/fått, låter jag ändå den ligga där i flera månader-1 år innan jag läser den.

3. Jag har en tendens att köpa alla böcker i en serie på en gång utan att ens veta om jag kommer att gilla den första boken (jag har 10+ hela trilogier/serier i hyllan just nu som jag inte har börjat på).

4. Fastän jag har 250+ olästa böcker så lånar jag ändå en hel del från biblioteket istället för att läsa mina egna.

5. Jag har ingen i min närhet att prata böcker med, vilket är lite tråkigt, om man vill diskutera böcker eller bara säga "läs den här!" om man läst någon bra bok.

6. Jag har inte utrymme för alla mina böcker i bokhyllan så hälften av böckerna ligger i lådor och i högar på golvet. Ska se till att skaffa en lägenhet med utrymme för fler bokhyllor.

7. Böcker som hör till en serie ska matcha med varandra när det gäller omslag, höjd och typ (inbundet/pocket).

8. Jag skulle gärna vilja läsa en bok på 3-4 dagar som jag gjorde för ett par år sedan, men senaste året har det tagit upp till 1-2 veckor innan jag får en bok läst och det kan ibland göra att jag tappar läslusten för en kort tid.

9. Jag har svårt att göra mig av med böckerna jag äger, förutom om jag vet att det är bok som jag har dubbletter av eller ogillar (vilket är sällan).

10. Det allra största "problemet" är ju väl att det finns alldeles för många böcker som jag vill hinna läsa, men inte kommer att hinna läsa.

13 februari 2015

[Omslag] Six of Crows | Ice Like Fire | End of Days | Storm

Jag läste Shadow and Bone av Leigh Bardugo förra året och älskade den. Jag har ännu Siege and Storm och Ruin and Rising kvar att läsa, men jag är ändå väldigt väldigt exalterad över Six of Crows som är den första boken i Bardugos nya duologi, The Dregs, som även spelar i Grisha världen.

Jag har inte läst hela handlingen och tänker vänta tills 6 oktober för det. Längtar!


Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can't pull it off alone...

A convict with a thirst for revenge.

A sharpshooter who can't walk away from a wager.

A runaway with a privileged past.

A spy known as the Wraith.

A Heartrender using her magic to survive the slums.

A thief with a gift for unlikely escapes.

Six dangerous outcasts. One impossible heist. Kaz's crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don't kill each other first.


Någon mer som ser fram emot Six of Crows?



Och så kommer det tre omslag för fortsättningar i serier som jag ser fram emot att påbörja innan fortsättningarna ges ut.

Ice Like Fire (Snow Like Ashes #2) 
ges ut 13 oktober



Jag är väldigt förtjust i de här omslagen och kan inte vänta att få börja läsa dessa för att se hur omslagen speglar innehållet, speciellt andra boken trots att det är en liten bit tills dess.


End of Days (Penryn & the End of Days #3)
ges ut 12 maj

Jag älskar de här omslagen och tycker att de är så snygga tillsammans! Måste verkligen läsa Angelfall snart för jag har hört bara bra saker om de två första böckerna.


Storm (Paper Gods #3)
ges ut 30 juni

Som ensamstående så tycker jag att Storm som omslag är snyggt, men bredvid Ink och Rain tycker jag inte direkt att de passar ihop på samma sätt som Ink och Rain gör. Men kanske det speglar bokens innehåll på något sätt?


12 februari 2015

Bokklubbspaket och tre efterlängtade böcker

Jag har länge velat vara med i någon bokklubb och när jag läste om The Willoughby Book ClubLizas blogg blev jag genast väldigt sugen på åtminstone en tre månaders prenumeration att börjas med.


The Willoughby Book Club är en bokklubb där de varje månad skickar en bok som är personligen vald för just dig - utifrån ens favoritgenre, författare och/eller böcker. Man kan välja mellan en 3, 6 eller en 12-månaders prenumeration. Läs mer om de olika bokklubbarna här.

I tisdags fick jag hem mitt första paket och det var väldigt spännande att se vilken bok de hade valt åt mig och om de hade lyckats med att välja en bok som jag skulle kunna tänkas gilla. Boken var fint paketerad i lila papper och med paketet fick jag även en liten pins och ett bokmärke. Boken som jag fick är The Gargoyle av Andrew Davidson. Jag har inte hört om den tidigare, men efter att ha läst blurbsen och det här på baksidan blev jag definitivt nyfiken.
"A young man is fighting for his life.
Into his room walks a bewitching woman who believes she can save him.
Their journey will have you believing in the impossible.
"
 
Jag har inte läst desto vidare vad den egentligen handlar om och jag vill lämna det så tills jag läser den.

Är definitivt nöjd med första månadens bok och jag ser redan fram emot paketet som kommer i mars!



Sedan är det tre väldigt efterlängtade böcker som jag inte kunde låta bli att förhandsbeställa. The Mime Order av Samantha Shannon är den andra boken i The Bone Season serien. Jag läste första boken på svenska (Drömgångare) 2013 och den hamnade på min favoritlista så hoppas andra boken är lika bra. The Rise av Julie Plec, åh Klaus Klaus, no need to say more ♥ och sist är Red Queen av Victoria Aveyard, en ny trilogi som jag är väldigt nyfiken på.






11 februari 2015

Vårlängtan - enkät

Jag blev taggad av Liza och Zelly för ett tag sedan att svara på en enkät om vårlängtan, tack så mycket! :) Jag välkomnar våren med öppna armar.


1. Vilket vårtecken längtar du mest efter?
De senaste två dagarna har varit sånär perfekta vårdagar trots att det finns snö, is och lite slask på marken. Fåglarna kvittrade, solen värmde och det fanns en frisk vind. Ännu bättre skulle det vara om all snö skulle vara borta och man skulle få syn på några tussilagor, vitsippor eller blåsippor. Åh, vad jag längtar efter våren.

2. Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok som du hoppas ska finnas till fyndpris på årets rea?
Inte egentligen. Jag vet inte om Finlands och Sveriges reor är på olika veckor/månader, iaf så har det inte kommit upp något på Finlands adlibris (om det inte redan har varit rea där), så det brukar sluta med att jag sällan köper något på rea. På vår bokhandel i stan hade/har de rea, men hittade inget där.

3. Våren bjuder också på många nya böcker. Är det någon/några som du längtar extra mycket efter?

Jag ser fram emot många böcker som ges ut i vår. Här kommer några av dem. Mars: Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevrin, april: An Ember in the Ashes av Sabaa Tahir, maj: A Court of Thorns and Roses av Sarah J. Maas och The Wrath & the Dawn av Renée Ahdieh.

4. Finns det någon författare du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/uppföljare i vår eller senare under året?
Åh, ja. Älskade hennes debutbok så skulle gärna se att Leslye Walton gav ut någon ny bok snart. Har läst att hon håller på att skriva på en nu, men ingen aning om när den kommer att ges ut. Säkert inte under det här året, tror jag..

5. Många tycker det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med t ex en ny jacka eller nya skor. Är du på jakt efter något särskilt vårplagg?
Inte egentligen, men hoppas lite på att hitta några fina skjortor och kanske vinröda-ish jeggings eller nåt.

6. Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår, eller alternativt någon författare som för första gången översatts till svenska?
Finns säkert många debutanter i vår, men har inte direkt någon författare som jag hållit utkik för. Jag ser i alla fram emot Sabaa Tahirs bok som jag nämnde i fråga 3.

7. Det kommer också många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du har väntat på ska komma i pocket?
Nepp, inte någon som jag kan komma på just nu.

8. Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har ju sina positiva sidor. Berätta vad du tycker är bäst med vintern!
Jaa..det är mörkt om nätterna, så man sover lite bättre. Och så gillar jag även de få dagar solen faktiskt skiner (det skulle den få göra lite oftare), jag känner mig mer levande då än under de dagar solen inte skiner.

4 februari 2015

Nya omslag till fortsättningar

Det är så härligt att få se omslag till böcker som man ser fram emot att läsa! Och älskar att omslagen matchar varandra. Kan ju väl samtidigt erkänna att jag inte läst någon av de första böckerna i serierna än, men som tur har jag ju lite tid innan andra boken kommer ut ;)

Någon av de här böckerna som ni ser fram emot?

Hidden Huntress (The Malediction Trilogy #2) av Danielle L. Jensen
Ges ut: Juni 2015





Daughter of Dusk (Midnight Thief #2) av Livia Blackburne
Ges ut: Augusti 2015





P.S. I Still Love You (To All the Boys I've Loved Before #2) av Jenny Han
Ges ut: Maj 2015





Ten Thousand Skies Above You (Firebird #2) av Claudia Gray
Ges ut: November 2015





The Copper Gauntlet (Magisterium #2) av Holly Black och Cassandra Clare
Ges ut: September 2015



Waiting on Wednesday: Red Queen



Waiting On Wednesday började hos Breaking the Spine,
och är ett sätt att visa upp kommande böcker som man ser fram emot.


Red Queen av Victoria Aveyard
(Red Queen Trilogy #1)
Releasedatum: 10 februari 2015



 Mare Barrow's world is divided by blood--those with common, Red blood serve the Silver- blooded elite, who are gifted with superhuman abilities. Mare is a Red, scraping by as a thief in a poor, rural village, until a twist of fate throws her in front of the Silver court. Before the king, princes, and all the nobles, she discovers she has an ability of her own.

To cover up this impossibility, the king forces her to play the role of a lost Silver princess and betroths her to one of his own sons. As Mare is drawn further into the Silver world, she risks everything and uses her new position to help the Scarlet Guard--a growing Red rebellion--even as her heart tugs her in an impossible direction. One wrong move can lead to her death, but in the dangerous game she plays, the only certainty is betrayal.



Kommentar
Red Queen är första boken i en ny trilogi som är ganska hypad i bokvärlden just nu. Jag förhandsbeställde den och ser verkligen fram emot att få läsa den i februari (eller mars) och jag hoppas den lever upp till hypen som jag sett runt på olika ställen.

1 februari 2015

Läst i januari + Februari TBR


Lästa:
1. Nattfilm av Marisha Pessl
2. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie
3. The Miniaturist av Jessie Burton
4. Täydellinen laukaus av Olavi Blomfjord
5. Skuggan av Anna av Rebecca James


Antal böcker: 5
Antal mellanböcker/noveller+samlingar: -
Antal grafiska noveller: -
Påbörjade serier: -
Uppföljare i serier: -
Avslutade serier: -

Egna: -
Rec-ex: -
Lånade: 5
Omläsningar: -

Bästa bok: The Miniaturist
Sämsta bok: -
Största överraskning: Nattfilm
Största besvikelse: -
Favorit 2015: -


Kommentar: Jag har varit nöjd med de fem böckerna jag läst i januari. Ingen av dem var en dålig bok eller en besvikelse. Min favorit av dessa var nog The Miniaturist, så pass mycket att jag tänker köpa boken så att jag kan ha den i min bokhylla. Största överraskning var nog Nattfilm, jag hade ingen aning om hur det egentligen skulle utspela sig trots att jag hade läst vad den skulle handla om.

Jag hann dock inte läsa Throne of Glass som tillhörde min 2015 TBR Pile Reading Challenge Read-Along.



Planer för kommande månad:

I februari tänker jag äntligen börja med mitt projekt att läsa mina egna böcker. Jag har endast Drömbokhandeln och en bok som jag skall läsa till en kurs och sedan får biblioteksböckerna ta en paus.

Mina planer är att börja med utmaningarna jag har för året
- Finish that series challenge: avsluta en eller två serier av mina pågående serier, vilka det blir har jag inte bestämt mig riktigt än
- TBR Jar Challenge 2015: Read a classic novel - Övertalning av Jane Austen

Och utöver dessa läsa så många av mina egna böcker som jag hinner.