19 maj 2015

Throne of Glass av Sarah J. Maas

Titel: Throne of Glass
Serie: Throne of Glass #1
Författare: Sarah J. Maas
Utgivning: Bloomsbury, 2012Recensionen kan innehålla spoilers!
In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake: she got caught.

Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament—fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin’s heart be melted?

Jag har varit lite rädd för att påbörja den här serien en lång tid nu för jag har hört så mycket bra om den och ville inte bli besviken om jag inte drogs med i den som alla andra gjort. Nu tyckte jag ändå det var dags att påbörja Throne of Glass och inte ha alltför höga förväntningar.

Måste säga att jag blev verkligen överraskad över handlingen, jag hade enbart förväntat mig battles mellan tävlarna och sedan skulle någon bli kungens Champion, men det var en mycket mer djupare story och historia än så med magi och det gillade jag! Hade inte heller förväntat mig att féen skulle vara inblandade. Nu vill jag veta mer om världens historia och uppbyggnad.

Celeana då? När jag började läsa de första kapitlen tyckte jag hon var riktigt badass, hon verkade vara någon som man inte vill vara nära eftersom hon kan slita halsen på en. Men sedan när de kom till slottet visade hon ganska snabbt andra sidor som jag inte direkt hade förväntat mig av en lönnmördare som har ett kallt hjärta. Det slutade ändå med att jag trots mina förväntningar gillade en stor del av de sidorna av henne, speciellt när hon bråkade och skämtade med Chaol och Dorian. Jag fick många goda skratt då. Och jag gillade vänskapen hon hade med prinsessan Nehemia.
Ibland tyckte jag även att det inte fanns så mycket "show" som det fanns "tell" med tanke på att hon är en fruktad och farlig lönnmördare, men hon visade nog sina skills under tävlingar och träningen. Chaol och Dorian litade på henne ganska snabbt och hon gjorde inget för att förstöra det heller. Fast hennes enda mål var att överleva och vinna hela tävlingen så det är ju ganska klokt att stå på god fot med de som övervakar henne. Å andra sidan gillade jag också att Chaol, Celeana och Dorian hade ett så starkt band till varandra, fastän man såg att Chaol inte ville ge in så snabbt hehe.

Men ja, jag gillade Celeana, hon överraskade mig och jag ser fram emot att få se hennes mörkaste sidor som hon säkert döljer någonstans inom sig samtidigt som hon fortsätter att vara kick-ass, smart, tjejig och full av sarkasm som hon var i ToG.

Och om man ska stå på någon sida när det gäller Chaol och Dorian? Åh, jag gillar båda två, men tror jag lutar lite mer åt Chaols håll ;) Fast jag tyckte det var lite konstigt att han aldrig hade dödat någon och ändå hade en så hög position, innan jag insåg att han faktiskt var Captain of the GUARDS (vakter) och inte soldater, vilket låter mer troligt..kanske, men ändå.

Trots att jag 'klagar' så mycket så gillade jag verkligen världen, handlingen och karaktärerna i ToG. Jag tänker så fort som möjligt läsa prequel novellerna och då hoppas jag man får se lite mer grymhet, och självklart ser jag även framemot att läsa Crown of Midnight! Jag är så nyfiken på hur det kommer att utvecklas.


Betyg: 4 av 5

Andra delar i serien:
1. Throne of Glass
2. Crown of Midnight
3. Heir of Fire
4. Queen of Shadows
5.
6.

3 kommentarer:

 1. Alla verkar älska den här boken, kanske får jag också ta och köpa hem (och läsa) den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var riktigt bra, fast jag samtidigt tyckte att den hade några "flaws" x)

   Radera
 2. Vad kul att höra att du mestadels gillade den. Det är ju en av mina absoluta favoritserier. Jag hoppas att du kommer att tycka om Crown of Midnight också, och jag ser ännu mer fram emot att få veta vad du tycker om Heir of Fire. Den slår liksom alla rekord i karaktärsutveckling.. ;)

  SvaraRadera