15 september 2014

Four: En Divergent-samling

Titel: Four: En Divergent-samling
Originaltitel: Four: A Divergent Story Collection
Serie: Divergent #0.1-0.4
Författare: Veronica Roth
Utgivning: Modernista, 2014 (tack så mycket för recensionsexemplaret!)


Four består av tre noveller med händelser som skedde innan Divergent och en novell+några utvalda scener från Divergent skrivna ur Four aka Tobias perspektiv.

Om man redan har läst Divergent så vet man ju vad som kommer att hända, men att få gå in på ett djupare plan ur hans ögon gjorde att det blev en intressant läsning. Kort sammanfattat så gillade jag de tre första novellerna (Falangbytaren, Novisen och Sonen) mest eftersom det visade Fours resa från att ha varit en av De osjälviska till hans början som en av De tappra, man lärde känna honom lite bättre och fick uppleva några scener som man inte har fått ta del av förrän nu. Dessutom var det verkligen roligt att återse några favoriter som Zeke, Uriah, Tori och Shauna och hur de blev vänner/lärde känna varandra under novis fasen.
Förrädaren och de tre extra scenerna är bekanta scener från Divergent vilket gjorde att det var en aningen tråkigt att läsa om dem, men på det sättet ändå intressant att man nu fick läsa ur hans perspektiv och inte Tris. Det fanns också några scener mellan Tris/Four scenerna som enbart Four var med i och det var ett par nya och intressanta som jag inte kommer ihåg om de nämndes i första boken.

Om du är ett fan av Tobias/Four och Divergent så är den här novellsamlingen läsvärd. Varje novell är ungefär lite på 35-50+ sidor. Jag tycker att man kan läsa novellerna både före eller efter Divergent, men jag rekommenderar ändå starkt att läsa dem efter Divergent eftersom vissa händelser/scener kanske inte blir lika spännande/överraskande om man läser novellerna innan och så kanske vissa saker "makes more sense" efteråt.

Betyg: 4 av 5 

Andra böcker i serien:
0.1-0.4 Four
1. Divergent
2. Insurgent
3. Allegiant

2 kommentarer:

  1. Har tänkt köpa novellerna som hör till serien. kan vara kul att ha allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog kul att ha hela samlingen :)

      Radera