10 januari 2015

Serierecension: Lumikki-trilogin av Salla Simukka

Böckerna ingår i en serie och recensionerna innehåller spoilers!

Titel: Röd som blod (fin. Punainen kuin veri, 2013)
Serie: Lumikki Andersson #1
Författare: Salla Simukka
Översättare: Mattias Huss
Utgivning: Rabén & Sjögren, 2014


Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Det visar sig att tre av skolans elever har kommit över plastpåsar fulla med blodiga sedlar och snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Dessutom misstänker Elisa, en av de tre eleverna, att hennes pappa som är narkotikapolis är involverad i det hela. Lumikki tvingas med på en livsfarlig flykt undan ryska och estniska kriminella.

Jag blev väldigt positivt överraskad av den här, både när det gäller språket och berättelsen. Visserligen kunde den kännas lite förutsägbar och överdriven ibland, och hur Lumikki var nästintill perfekt med allt hon gjorde och tänkte. Men jag gillade ändå det här med ryska och estniska kriminella, narkotikasmuggling osv.

Förutom Lumikki och kanske även lite Elisa så fastnade jag inte för någon av de två pojkarna. Tyckte mest att de var sådana där störande typiskt finska pojkar haha. Röd som blod är tillräckligt bra för att man vill läsa vidare så fort som möjligt.


Betyg: 4 av 5


Titel: Valkea kuin lumi
Serie: Lumikki Andersson #2
Författare: Salla Simukka
Utgivning: Tammi, 2013


Eftersom jag inte orkade vänta tills den svenska översättningen  så valde jag att läsa resten av böckerna på finska.

I Valkea kuin lumi (sv. Vit som snö, 2015) har Lumikki rest till ett sommarhett Prag för ett par veckor för att få vara för sig själv. Hon planerar på att bara ta det lugnt och njuta av resan, men en dag kommer en ung kvinna upp till henne och påstår att de är halvsystrar. Lumikki misstänker att hennes föräldrar har döljt något under hennes barndom, så hon blir intresserad och bekantar sig med den unga kvinnan. Samtidigt hamnar hon att göras med en religiös sekt som visar sig vara mycket farligare än hon trott. Någon lugn semester får Lumikki såklart inte då hon måste springa för sitt liv, rädda människors liv och sig själv.

Lumikki är fortfarande lika stark och självständig som tidigare och hon är inte rädd att kasta sig in i (farliga) situationer. Det som jag uppskattar med Valkea kuin lumi förutom tempot är att man får en större inblick på hennes kärlekshistoria som nämndes i första boken och att något från Lumikkis barndom behöver nystas upp och det lämnar läsaren med stor längtan till följande bok. Och så tyckte jag det var intressant att få uppleva en miljö som Prag.

Betyg: 3.75/4 av 5Titel: Musta kuin eebenpuu
Serie: Lumikki Andersson #3
Författare: Salla Simukka
Utgivning: Tammi, 2014


Genast efter att jag avslutat Valkea kuin lumi kastade jag mig över Musta kuin eebenpuu (sv. Svart som ebenholts, 2015) för att få läsa hur trilogin kommer att avslutas. Efter sin fartfyllda semester i Prag har Lumikki återigen börjat skolan, är med i skolans pjäs med rollen Snövit och har blivit ihop med Sampsa. Men så småningom börjar Lumikki få hotande meddelanden och Liekki, som var Lumikkis stora kärlek, uppenbarar sig igen efter ett år utan någon kontakt.

Den här gången får man följa med några små händelser som gör sig till en helhet och knyter ihop de lösa trådarna som kom fram i andra boken. Fastän den här var rätt så bra så kände jag mig ändå en aningen lite besviken på själva berättelsen. Jag antar att jag hade förväntat mig något mer och det kändes som om allting avslutades lite väl snabbt. Däremot hade jag faktiskt lite svårt att klura ut vem det var som skickade de där hotande meddelande och misstänkte helt fel personer, men egentligen så var det ganska uppenbart när man väl fick reda på vem det var. Fast creepyt var det nog (spoiler) att hennes lärare var den som skickat de där hotande meddelanden och helt delusional var han (/spoiler).
Man fick också en bättre bild av Liekki, som jag har varit så nyfiken på ända sedan bok ett, men tyvärr tyckte jag att han kändes lite blek jämfört med de bilderna jag hade fått från de tidigare böckerna, ibland kanske lite irriterande också. Men det kan vara för att Lumikki redan hade en pojkvän och bland allt annat som hände i boken så fick Lumikki och Liekki inte så stort utrymme (som jag hade velat).

Ett bra avslut för trilogin och det är lite så att man nästan undrar vad Lumikki kommer att råka ut för i framtiden, men det räcker med de här tre böckerna annars kan det bli utdraget.

Betyg: 3.75/4 av 5


Trilogin om Lumikki är som helhet spännande, lättläst och definitivt en bladvändare, men ibland kunde jag faktiskt tycka att det kändes lite kliché och överdrivet. Trots att jag ibland hade lite problem med vissa saker kunde jag ändå inte sluta läsa så då måste det ju vara något. Sedan så gillar jag också hur titlarna speglar innehållet. Lumikki-trilogin är definitivt en serie som jag rekommenderar om man kan stå ut med överdrivenhet och kliché.

Jag är väldigt nyfiken på att läsa mer av Salla Simukka och har redan en duologi i sikte som jag kommer att läsa - Jäljellä och Toisalla som gavs ut 2012.

1 kommentar:

  1. Wow, coolt att du kan läsa på finska! :D Själv får jag hålla mig till svenska och engelska ;)
    SV: Att köpa en ny dator är ju ett stressmoment! Det viktigaste för mig var att jag skulle trivas med tangentbordet ;D Yeay för nördighet!!

    SvaraRadera