22 december 2013

Bokbloggsjerka: bokliga mål 2014

jerka11 Nu är det bara ett par dagar kvar tills julen. Tråkigt nog har snön inte hittat hit än, men jag hoppas och håller tummarna att vi får en vit jul ändå fastän väderrapporten säger annat. Det är årets sista bokbloggsjerka och frågan är vad våra bokliga löften för 2014 kommer att vara. Jag kommer att ha lite mer av bokliga mål istället för löften.

Utmaningar. Vara med i några utmaningar i samband med mitt mål att läsa 100 (eller kanske 80) böcker under året för att få en mer varierande läsning. Efter det här året har jag lagt märke till att det egentligen inte spelar någon roll över hur många böcker man läst under ett år, nu vill jag hellre läsa fler böcker som berör mig på något sätt och kanske lämnar mig med känslor långt efter att jag läst boken. Så kanske målet att läsa x antal böcker skulle kunna strykas över, vi får se.

Hyllvärmare. 2013 var mitt första år som jag verkligen köpte massor med böcker varav säkert 70-80% fortfarande står olästa - jag ska ta och räkna dem innan året är slut så jag själv får se hur mycket jag köpt under året och hur många jag läst av dem. Så de böcker jag har olästa ska jag ta och läsa så de minskas innan det blir nya bokbeställningar. Jag ska försöka att endast köpa på speciella tillfällen så som min födelsedag, sommaren och vintern (yay för stora bokbeställningar) och då ska det vara böcker som jag faktiskt vill läsa och inte små bokköp varje månad där det lätt kan bli impulsköp. (Jag ska också undvika att låna böcker eftersom mina egna böcker inte blir lästa då). Jag får hitta på någon liten hyllvärmarutmaning för mig själv här. Kanske varje månad ha en bokskål eller fortsättning på en serie.

Studier och nöjesläsning. Nu under hösten har jag haft både jobb och studier vilket har lett till att det blivit onödigt stressigt då jag ofta valde att slösurfa istället för att plugga och så börjades en ond cirkel och jag fick knappt någon lästid. Studier-jobb-kombinationen fortsätter igen nästa år och då ska jag se till att prioritera studierna så att jag sedan kan få ett par timmars nöjesläsning på kvällen och mer på helgerna. Jag behöver verkligen den tiden för att återhämta mig.

Bloggen. Jag kan låta det gå flera veckor eller månader innan jag tänker att jag borde skriva en recension, men så orkar jag inte och så blir det inte av. Nästa år ska jag försöka skriva recensionerna kort efter att jag läst ut boken. Hur gör ni förresten när ni skriver recensioner? Skriver ni en recension genast eller låter ni det gå dagar/veckor/månader efter att ni läst en bok? Sedan ska jag också försöka ha lite varierande inlägg, det har inte riktigt blivit av.

13 kommentarer:

 1. Tycker du har bra mål, och ganska ambitösa :) Angående recensioner så är ett av mina mål också att skriva ganska snart efter läsningen. Har fortfarande novemberböcker kvar och det tar emot lite att skriva om dem nu...

  SvaraRadera
 2. Vi har ingen snö heller. Och jag hörde just att tre av tio jular är gröna. Inget jag minns.

  SvaraRadera
 3. Jag tänker oxå beta av mina hyllvärmare 2014, mitt mål är att varannan bok ska vara en hyllvärmare, få se om jag orkar hålla det... Och när det gäller recensioner så är mitt minne så kort att jag måste skriva recensionen snart efter att jag läst klart. Jag ger det nån dag, så att boken hinner landa i mig, sen skriver jag. Däremot är jag sen med att publicera den... Jag har säkert 20 recensioner som ligger och väntar på att publiceras. Jag har annat jag vill skriva om oxå, jag är med i fotoutmaningar och annat och jag vill inte publicera mer än max ett inlägg per dag...

  SvaraRadera
 4. Bokbloggande är förödande för bokinköpen :)

  Det är svårt det där med att skriva om böckerna man läst. Jag försöker skriva så snart jag kan, men ibland tar det emot ordentligt. Tack och lov så brukar jag göra små anteckningar över saker jag reagerar eller funderar på och när jag tittar på vad jag skrivit så brukar det komma tillbaka :) Sedan kan det gå flera veckor innan jag publicerar inlägget, precis som Freja så vill jag helst inte ha mer än ett inlägg per dag.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar dina mål, själv brukar jag inte ha några annat än Goodreads challenge-grejen. :) Jag skriver alltid mina recensioner direkt efter att jag har läst ut boken, då har jag allt i minnet och slipper glömma bort vad jag vill ha sagt. Det funkar utmärkt för mig. :)

  SvaraRadera
 6. Jag brukar försöka skriva recensioner senast dagen efter då det är lättare att minnas boken men på sistone har jag slarvat lite...

  SvaraRadera
 7. Jag borde verkligen skriva direkt efter jag läst en bok eller åtminstone skriva upp på lappar eller något, för det tycks nog inte alls fungera så som jag gör nu då jag ibland inte ens vet vad jag ska skriva om boken när det gått så lång tid :)

  SvaraRadera
 8. Ja, verkligen! Ända sedan jag började bokblogga i början på 2013 så har jag köpt alldeles för mycket böcker jämfört med tidigare :D

  Ibland så vill jag skriva en recension och ibland (oftast) har jag ingen lust alls. Det där med anteckningar borde jag börja med, det skulle säkert underlätta. Ja, om recensioner kommer på varandra kan det kanske bli lite för mycket. Hellre ha dem utspridda på olika dagar :)

  SvaraRadera
 9. Jag minns en jul för 2-3 år sedan som vi inte hade snö, men alla andra jular tycker jag det har varit vitt. Så tråkigt när det inte är snö runt jul och nyår..

  SvaraRadera
 10. Så roligt att vi är två om det målet :) Ja, det tar emot att skriva om böcker som jag läst under de senaste månaderna. Ibland så har jag ingen lust alls att skriva en recension så jag vet inte om det här med att skriva recensioner inte riktigt är min grej, men ska i alla fall försöka skriva dem kort efter jag läst dem.

  SvaraRadera
 11. Åh, det är en ganska tuff utmaning att ha varannan bok som hyllvärmare varje gång, men det skulle nog säkert gå. Då skulle man i alla fall få läst de som står i hyllan :) Det är ju alltid bra att recensioner i lager och sprida ut dem över veckorna så att inte varje inlägg är en recension :)

  SvaraRadera
 12. Ser ut som om idealet vore att skriva dem senast dagen efter för annors blir det inte till något för mig då jag oftast inte minns precis allt efter veckor/månader, men jag får hoppas det går bättre under 2014 :)

  SvaraRadera
 13. Det verkar som både bra och ambitiösa mål :)
  Jag skriver oftast recensionen direkt/dagen efter och det finns väl både för- och nackdelar med det. Låter man det gå ett par dagar har man ju smält boken lite mer och kanske har en lite annorlunda uppfattning. Skriver jag en recension direkt blir den oftast i vredesmod eller i salighet, lite för vinklat kanske helt enkelt beroende på hur den slutade :P

  SvaraRadera