27 december 2013

Gone Girl

Titel: Gone Girl
Författare: Gillian Flynn
Översättare: Ulla Danielsson
Antal sidor: 556
Utgivning: Modernista, 2013
ISBN: 978-91-7499-109-3 (inbunden)
Goodreads
Betyg: starstarstarhalfstarblankstar

Tack så mycket till Modernista för recensionsexemplaret!

Handling: Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? (modernista)
Tankar: Första gången jag läste handlingen om Gone Girl började jag direkt tänka på Linwood Barclays (Vilseledd), men trots att de påminner lite om varandra så är de båda på sina egna sätt olika och bra. Men jag tror att jag kanske skulle ha gillat Gone Girl mer än vad jag gjorde om jag inte skulle ha kopplat ihop de där två böckerna.

Man får i vartannat kapitel följa med Nick i nutid och med Amy i dåtid i form av dagboksanteckningar. Det var ganska uppiggande att få läsa om dem turvis eftersom jag ibland kunde bli lite trött på någon av dem och bara längtade att få börja läsa nästa kapitel.

Spänningen och ovetskapen om vad som egentligen hade hänt höll i sig nästan genom hela boken och stundvis var det en riktigt bladvändare. I början kunde det ha varit en del gissningar över vem den skyldige skulle kunna vara och hur det skulle sluta, men eftersom jag läste Barclays bok förra sommaren så var det inte så svårt att lista ut, men ändå lyckades jag bli ganska överraskad över hur långt det egentligen hade gått. Flynn lyckades väldigt bra med att väva ihop en spännande och en lite sjuk historia som gör att man får spekulera en hel del. Det är svårt att skriva något utan att avslöja för mycket om vare sig handlingen eller karaktärernas tankesätt osv. så jag kommer att lämna det här. Gone Girl är en bok som man helst bara ska läsa utan att veta så mycket om den i förhand för att få det mesta utav den.

Jag såg nu att det hösten 2014 ska komma ut en film baserat på boken och jag ser redan fram emot den. Rosamunde Pike som Amy och Ben Affleck som Nick. Jag tror de kan fungera riktigt bra.

1 kommentar:

  1. SV: Ja, jag brukar också köpa och anta att jag kommer gilla dem :P Eller så köper jag på mig hela serier som jag läst men ändå bara var halvdåliga! Det blir lätt så när man går runt på second hand... Hoppas du får lägga vantarna på The Darkest Minds snart då! ;D

    SvaraRadera