6 oktober 2014

Vassa föremål

Titel: Vassa föremål (eng. Sharp Objects)
Författare: Gillian Flynn
Översättare: Rebecca Alsberg
Utgivning: Modernista, 2014 (tack så mycket Modernista för recensionsexemplaret!)


I Vassa föremål får vi träffa Camille Preaker, en kriminaljournalist som inte riktigt lyckas med sina artiklar hos en liten tidning i Chicago. När en liten flicka försvinner spårlöst och mordet på en annan flicka från året innan fortfarande är olöst skickas Camille till sin hemstad för att gräva fram information innan de andra stora tidningarna nappar på nyheten. Under sin vistelse där bor hon i sitt föräldrahem, men trots att hon försökt lämna sitt gamla liv bakom sig väcks ändå alla känslor och minnen från det förflutna upp och det gör det inte enkelt för henne att tampas med både det personliga och hennes jobb som journalist. Vi får bekanta oss med hennes familj och även med några av de andra invånarna i Wind Gap samtidigt som alla pusselbitarna från morden så småningom faller på plats.

Förra vintern läste jag Gone Girl och precis som efterföljaren är Flynns debutroman Vassa föremål en bladvändare full med tvistar och lika obehaglig och mörk, om inte mer med tanke på att barn har blivit mördade. Det som Flynn redan här i debuten gör så bra är att berättelsen och karaktärerna känns trovärdiga. Det är saker som kunde hända när som helst, var som helst och med de människor som man minst anar.

Det är ingen lätt roman att smälta ner om man tänker på vad allt man får läsa om i den här boken, men samtidigt är det intressant från det psykologiska perspektivet, och ibland undrar man riktigt hur Flynn kommer på att skriva sådana här böcker.
Jag tyckte att slutet blev kanske lite hastigt ihop knutet, det blev en massa förklaringar hur allting slutade och jag hade önskat ett par kapitel till som kunde beskriva vissa scener, men kanske det ändå var bra så här. Kort sammanfattat är Vassa föremål en läsvärd debutroman som inte lämnar dig oberörd.

Jag kommer definitivt att plocka upp Mörka platser vid något skede och ser fram emot att läsa hennes framtida böcker.

Betyg: 4 av 5

3 kommentarer:

 1. Just det ja, den här vill jag ju läsa också. Får öka lästakten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en hel del böcker att läsa när det kommer ut så mycket hela tiden :)

   Radera
 2. Den här vill jag läsa eller lyssna på. Gillade Gone Girl. ;)

  SvaraRadera