30 april 2015

The Ice Twins av S.K. Tremayne

Titel: The Ice Twins
Författare: S.K. Tremayne
Utgivning: Harper Collins, 2015
ISBN: 9780007563036 (inbunden)

https://www.goodreads.com/book/show/17735553-clockwork-prince

Lydia och Kirstie är 6-åriga enäggstvillingar och de är så lika varandra att till och med föräldrarna inte alltid kan skilja dem åt. En dag faller Lydia ner från ett balkongräcke och dör, och lämnar kvar de förtvivlade föräldrarna Sarah och Angus och den emotionellt förvirrade Kirstie.

Ett år efter olyckan flyttar Sarah och Angus med Kirstie från London till en stuga på en isolerad, men vacker, skotsk ö, som Angus har ärvt efter sin mormor, i hopp om att lappa ihop sina liv och börja om på nytt.

Men när Kirstie säger att de har misstagit hennes identitet och att hon egentligen är Lydia tar deras liv en ny vändning. Med tiden blir dotterns beteende allt mer egendomligare. Vem av dem är det som egentligen överlevde och vad hände den där ödesdigra dagen då en av tvillingarna dog?

The Ice Twins (sv. Istvillingarna kommer ut i maj av Lind & Co) är Tremaynes debutroman och en riktigt bra sådan. Den var stundtals en nervkittlande läsning, i samband med öns atmosfär, då man inte riktigt visste hur stabilt allt egentligen var när det gällde dottern eller föräldrarna för den delen, för man fick små glimtar på att de hade sina egna hemligheter som de dolde - vilket såklart gjorde hela boken till en bladvändare för att få reda på hur allting egentligen står till.

Trots att Sarah, mamman, var ganska lik mig som person, speciellt när det gäller att prata med främmande människor, så fäste jag mig inte särskilt mycket vid henne eller någon av karaktärerna. Förutom för flickan som fick stå ut med så mycket både hemma och i skolan, att inte ha någon vid sin sida, som verkligen förstod henne så som hennes syster gjorde, när hon behövde det allra mest. Föräldrarna sörjer fortfarande sin dotters bortgång på sina egna sätt och det går ut över hela familjen. Det som störde mig mest med Angus och Sarah var att de inte pratade, de kommunicerade inte med varandra. Argh. Angus skrämde mig ibland lite med sina tankar och Sarah kändes mest bara som en som hade allt för mycket på sina axlar och hjärna, som innerligt vill hjälpa sin dotter och få äktenskapet att fungera.

Det som sänkte betyget lite var det som man fick reda på om en karaktär i boken. Det kändes bara så onödigt och att saker och ting ledde till att ett litet barn dog på grund av det. För att inte försäga mig alltför mycket så avslutar jag här, det är ju alltid bättre att få reda på saker och ting medan man läser.

Kort sagt så är det en spännande och läsvärd debut, och medan man läser så vet man inte riktigt vad som är verkligt eller fantasi och sanning eller lögn..

Betyg: 3.5 av 5

4 kommentarer:

 1. Den här boken verkar spännande, men obehaglig på samma gång! Blir lite nyfiken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var riktigt bra. Hoppas du gillar den om du någon gång läser den :)

   Radera
 2. Svar: Jag har inte varit i just den i Stockholm (den finns dock med på min lista!) men eftersom det är samma ägare är den säkert lika übermysig som den i Uppsala. Om inte mer, eftersom Stockholm är en större stad, så det tycker jag absolut att du ska göra!

  Och sedan vill jag bara säga att din blogg är superfin! Älskar headern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om inte så får jag besöka Uppsala också (såg att det faktiskt inte var så långt mellan Stockholm och Uppsala). Fast från de några bilder jag sett så verkar den vara riktigt mysig. Åh, längtar så tills den dagen jag får besöka bokhandeln :)

   Tack så mycket för de fina orden! :)

   Radera