23 april 2015

The Scandalous Sisterhood of Prickwillow Place av Julie Berry

Titel: The Scandalous Sisterhood of Prickwillow Place
Författare: Julie Berry
Utgivning: Roaring Brook Press, 2014
ISBN: 978-1-59643-956-6 (inbunden)

https://www.goodreads.com/book/show/20518806-the-scandalous-sisterhood-of-prickwillow-place

The Scandalous Sisterhood of Prickwillow Place handlar om sju flickor som går på St. Etheldreda's School for Young Ladies, och de har ett dilemma. En söndagskväll blir deras argsinte rektor, Mrs. Plackett, och hennes buttre bror, Mr. Godding, förgiftade vid middagsbordet. Nu kommer skolan helt säkert att stängas och flickorna skickas hem—om inte dessa sju mycket ordentliga unga damer kan dölja morden och övertyga sina grannar att ingenting är fel samtidigt som de försöker ta reda på vem som är mördaren..

Jag älskar att läsa skönlitteratur som spelar sig historiskt, i andra tidsperioder än den jag lever i nu, oavsett om det handlar om krig (t.ex. Strimmor av hopp) eller om flickor som går på internatskola på 1800-talet, böcker i stil med Simona Ahrnstedts eller en påhittad värld i en fantasybok och så vidare.. Nästan allting går, så när jag läste om den här boken så var jag tvungen att köpa hem den så fort som möjligt, vilket jag är glad att jag gjorde.

Det var många saker som jag gillade med den här boken. Miljön, omgivningen - den är satt i 1890-talets England och givetvis är språket också passligt för den tiden vilket gör att jag kan uppleva den här tidsperioden; med människorna, byn, dialogerna och hur man levde på den tiden. Karaktärerna - de sju flickorna har alla sina egna kvicka, personliga egenskaper och nischer som gör att de får en roll i boken. Några av dem stod genast ut, medan de andra som på ett sätt hade ganska lika personligheter var lite svårare att skilja åt. Eftersom de var så många karaktärer att hålla reda på kunde man inte direkt knyta sig an med någon av dem personligt, men jag tycker inte att det spelar någon roll i den här boken. Jag gillade att de kunde vara tillsammans och känna sig som systrar trots att de var så olika från varandra.

Trots de några dödsfallen så är The Scandalous Sisterhood of Prickwillow Place verkligen en lätt, rolig och mysig läsning. Den är klassad för middle-grade så den är lite förutsägbar och ibland kanske alla lösningar kommer lite väl lämpligt vid olika situationer, men som i slutändan ändå knyter bra ihop helheten.

Ju mer jag tänker på boken desto mer gillar och saknar jag den och tror att betyget till och med höjs nu efteråt. Trots att epilogen var riktigt bra så skulle jag så gärna läsa en till bok om de sju "systrarna". Skulle vara härligt att få läsa när de är äldre och ska lösa något mysterium tillsammans. 


Betyg: 4,5 av 5 

2 kommentarer:

  1. Den här har jag varit nyfiken på jättelänge, så kul att höra att du tyckte om den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var något med den här som jag bara gillade så mycket, trodde inte det innan jag började läsa den :)

      Radera