7 juli 2013

Den mörka staden

Titel: Den mörka staden
Originaltitel: The Dark and Hollow Places
Serie: De oheliga/The Forest of Hands and Teeth #3
Författare: Carrie Ryan
Översättare: Lisbet Holst
Antal sidor: 389
Utgivning: Styxx Fantasy, 2013
ISBN: 978-91-7355-302-5 (häftad)
Häftad: Adlibris | Bokus | Bokia


badge1
Betyg: 3.5/5

Förekommer spoilers från tidigare böcker!

En gång i tiden var Mörka staden fylld med fantastiskt ljus, mäktiga byggnader och vackert klädda människor. Nu är staden en ruin, dess skelettliknande stålbalkar pekar nakna mot himlen och på de ogrästäckta gatorna driver de oheliga omkring, ständigt hungriga. I staden bor Annah, som inte kan glömma sin tvillingsyster Abigail som hon för många år sedan skildes från i De vassa tändernas skog. Medan Mörka staden långsamt dukar under för dödens outtröttliga tjänare kämpar Annah för att återförenas med sin syster och kanske, bara kanske, bygga en framtid för sig själv och för mänskligheten. (Styxx Fantasy)

Efter att ha läst De dödas strand såg jag fram emot att läsa Den mörka staden eftersom karaktärernas mål var att nå Mörka staden för att hitta Annah, Gabrys tvillingsyster. Istället för Gabry fick man läsa ur Annahs perspektiv och jag gillar faktiskt att man i alla tre böcker får läsa ur tre olika karaktärers perspektiv.

För det mesta så gillade jag Annah, hon var stark och hade attityden att hon klarade sig själv fast det ibland kunde få henne i trubbel. Det som jag gillade minst med henne var att hon kunde vara lite för gnällig när hon jämförde sig med Gabry, på grund av sina ärr. När hon fick ett kärleksintresse blev det bättre. Eftersom det fanns ett kärleksintresse för både Annah och Gabry kändes det skönt att det inte blev något tjatigt kärleksdrama som det var i de två första böckerna. I början tog det en stund innan jag kom ihåg vem Catcher var och jag funderade vilken roll han hade haft i andra boken tills det slog mig att han var "brännhet" hela tiden. Jamen såklart var han ju den immuna killen. Jag vet inte hur jag kunde ha glömt bort honom så snabbt eftersom han ändå hade en ganska viktig roll.

Man fick även en närmare titt på rekryterarna och fy vad vidriga de var. Jag skulle inte vilja vara i samma område som de, man skulle ju tro att man kände sig säker och trygg med dem, men icke. Deras beteende och deras tanke om vad underhållning är var bara vidrigt.
Däremot beundrar jag verkligen Annah, Gabry, Catcher och Elias. Jag tror nog jag aldrig skulle klara av att springa ifrån och skydda mig själv från de oheliga, så som de kryllar och väller överallt. Enligt boken så fanns det miljontals av dem över allt och knappt några områden som de inte hade tagit över. Hur har de kunnat bli så många? En väldigt intressant värld som Carrie Ryan har byggt upp i de tre böckerna.

Trots att slutet var något som man egentligen kan känna sig nöjd med så känns det ändå som om jag gärna skulle vilja läsa en fjärde bok i serien. Jag kände mig inte helt och hållet nöjd med slutet om jag ska vara ärlig. Det slutade ganska öppet, som om det skulle finnas en möjlighet för en fortsättning. Jag hade gärna sett hur Mary och Harry, som lämnades kvar i rekryterarnas händer(?) i slutet på De dödas strand, har det. Om Gabry, Annah, Elias och Catcher hittar fler överlevande städer/byar. Skeppet som de hittade kunde vara en ny början att ta sig runt och hitta mer folk utan att bli smittade av de oheliga. Och vad hände med Marys bror Jed som bara försvann i första boken? Jag hade så hoppats på att han skulle överleva och komma in i bilden i bok 2 eller 3 eftersom han var lite av en favoritkaraktär, men inte en skymt av honom. Han skulle kunna komma in i en fjärde bok och vara någon general i någon grupp med soldater som förbereder att ta sig an de oheliga. De skulle kunna komma på ett sätt att göra fler människor immuna mot de oheliga och sedan utrota dem för att till sist börja bygga upp nya byggnader och hus så man kan leva på som vanligt. Jag skulle alltså inte tacka nej till en fjärde bok!

Andra böcker i serien: 
1. De vassa tändernas skog
2. De dödas strand
3. Den mörka staden

1 kommentar:

  1. […] Den mörka staden av Carrie Ryan 61. Killing Sarai av J.A. Redmerski 62. Rubinröd av Kerstin Gier 63. Tyst av Hannah […]

    SvaraRadera