20 september 2015

Bränd himmel av Gilly Macmillan

Titel: Bränd himmel (orig. Burnt Paper Sky)
Författare: Gilly Macmillan
Översättare: Johan Nilsson
Utgivning: Modernista, 2015
Rachel Jenner fotograf och ensamstående mamma låter sin åttaårige son Ben springa före till en repgunga när de är ute i skogen en söndag eftermiddag. Ben är utom synhåll bara en kort, kort stund. Sen är han borta och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm. Allt blir svart.
Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra eftermiddagen? Och finns det fortfarande en chans att hitta Ben vid liv?

Utredningen tilldelas kriminalkommissarie James Clemo, som lägger ner all sin tid och kraft på det medieuppmärksammade, prestigefyllda fallet. Men i takt med att ledtrådar rinner ut i sanden, lögner kommer fram i ljuset och chockerande hemligheter avslöjas, blir läget allt mer desperat för alla inblandade. Fångad mellan den förkrossande oron över sin son, trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten, inser Rachel att det inte finns en enda person hon kan lita på.

[Tack så mycket till Modernista för recensionsexemplaret!]

Macmillans debutroman handlar om en åttaårig pojkes försvinnande i skogen och hur föräldrarna och polisen gör allt för att han ska hittas levande. Jag har själv inte barn, men när det handlar om barn som hamnar i hemska situationer så är det omöjligt att inte bli berörd och känna den där skräcken när man inser att var man än tittar så är barnet borta. Det är varje förälders värsta mardröm.

Boken berättas ur perspektiven från mamman Rachel och kriminalkommissarien James Clemo. Clemo går även i terapi och mellan kapitlen finns det utdrag från samtalen han går på. Dessutom innehåller boken e-post, nyhetsartiklar, inlägg från bloggar och forum och citat utdrag från sidor och forskningsartiklar om försvunna barn, vilket gör att allting känns lite mer på riktigt.

Rachels känslor är lätta att sätta sig in i, hon är förtvivlad och känner skuldkänslor för att hon lät Ben springa i förväg. Hennes ångest och instabilitet stiger i och med att hon samtidigt av allmänheten blir kritiserad som förälder och anklagad för att ha gjort något åt sin son. Det blir nästan som en häxjakt.
Jag är själv nyfiken på hur det går till i polisutredningar så blev glad när man fick följa med hur poliserna jobbar för att hitta Ben och jag delade deras frustration när de blev och stampade på stället i sin utredning.

Bränd himmel är definitivt en välskriven och gripande sträckläsningsbok som man bara inte kan lämna ifrån sig förrän den är utläst. Det enda man vill veta är vad som hände och hur det kommer att sluta, man hoppas på ett lyckligt slut. Macmillans debutroman gick över förväntan och jag ser redan fram emot att läsa hennes framtida böcker! Rekommenderas!


Betyg: 4 av 5

1 kommentar:

  1. Jag precis köpte de av happyhello på etsy, de är väldigt välgjorda och fina, har några till sen tidigare också:)

    Ja mslaget är så snyggt, jag köper rätt ofta böcker för snygga omslag:D

    SvaraRadera