15 september 2015

Vem var Alice? av T.R. Richmond

Titel: Vem var Alice (orig. What She Left)
Författare: T.R. Richmond
Översättare: Cecilia Falk
Utgivning: Massolit Förlag, 2015
Alla människor lämnar spår efter sig, men spåren avslöjar aldrig hela historien.

Vem är Alice Salmon?
Student. Journalist. Dotter.
Hon som älskar sena nätter och hatar deadlines.

Hon som dog förra året.

Alice Salmon hittas en vintermorgon i en sjö i Southampton. Jeremy Cooke, en professor på Alices universitet, är märkbart berörd av hennes död. Han bestämmer sig för att samla all information han kan hitta om Alice. Han pratar med alla i Alice närhet och läser allt hon har skrivit i sin dagbok, brev, bloggar, sms, mejl, tweets och artiklar.

Bit för bit pusslar han ihop bilden av Alice genom spåren hon har lämnat efter sig. Men hans motiv är dunkla och skälet till hans besatthet sträcker sig många år tillbaka.


[Tack så mycket till Massolit Förlag för recensionsexemplar!]

Richmonds roman är skrivet med ett litet annorlunda upplägg än normalt. Man får läsa historien om Alice Salmon när hon levde och efter hennes död genom texter som Alice själv eller människor i hennes närhet har skrivit i form av dagboks- och blogginlägg, artiklar, brev, sms, mejl, polisens intervjuer, röstmeddelanden osv. I början var det lite ovant att läsa i sådan form, men ganska snabbt upptäckte jag att jag gillade det här upplägget och det blev även väldigt lättläst. Ibland kunde jag dock tappa bort mig lite då inläggen inte är skrivna i kronologisk ordning.

Förutom att man får under bokens gång lära känna Alice får man även ta del av några av karaktärerna och deras hemligheter. Som t.ex. Jeremy Cooke, en äldre tweedklädd professor på ett universitet, som är besatt med att ta reda på vem Alice egentligen var och vad som hände henne med att pussla ihop alla bitar han fått. Han skriver även brev till sin vän Larry [spoiler]som redan har dött[/spoiler] och jag får en känsla av att han måste ha någon som han kan berätta allting som händer och har hänt för att lätta på sitt hjärta. Under bokens gång undrar man också varför han är så besatt av Alice och flera tankar virvlade kring orsaken.

När det närmade sig slutet blev jag paff, kändes bara så otroligt att det faktiskt hände. Föll hon, tog hon livet av sig eller var det någon som mördade henne? Dessutom så kändes ingen av karaktärernas berättarröster riktigt pålitliga, man visste aldrig riktigt var man hade dem, men samtidigt kändes de också mänskliga och vanliga - misstag som man kan göra, människor som man sårar.

Kort sammanfattat är Vem var Alice? en ganska vanlig psykologisk thriller, men med ett annorlunda upplägg som gör det till en unik och intressant läsning. Temat är också väldigt aktuellt i denna tid - de avtrycken som man lämnar efter sig på internet, som aldrig riktigt sopas bort. Jag ser fram emot att läsa mer av Richmond i framtiden.

Betyg: 4 av 5

4 kommentarer:

 1. Jag tror jag måste skaffa mig denna, det låter alldeles för bra för att jag ska vilja missa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra. Jag tyckte om den :)

   Radera
 2. Svar
  1. Det ska du göra :) Hoppas du tycker om den om du läser den :)

   Radera