16 mars 2014

Bokbloggsjerka - samlare eller inte?

jerka11 På torsdagen gick jag och blev sjuk, idag är det hostandet som inte vill ge sig och det är jobbigare än en rinnande näsa. Just när man trodde att våren äntligen så småningom skulle hitta sig hit så började det snöa som bara den. Nåja, vitt är i alla fall fint att se på.  Annika hämtade inspiration för veckans jerka från BOTNS podcast: Do readers have to be collectors? (Man behöver inte lyssna på podden för att kunna svara på frågan)

Jag tycker inte alls man behöver vara en samlare, man kan ju lika bra låna från biblioteket eller byta böcker om man så vill. Man läser ju ändå. Innan jag startade bokbloggen lånade jag nästan enbart från biblioteket, men i och med att jag blev mer intresserad av engelska YA och för att kunna läsa dem alla så blev jag ju tvungen att köpa hem dem och så har det fortsatt och nu är min bokhylla proppfull, för biblioteket hade inte dem och på grund av budgeten så köper de inte in precis allt.

Nu köper jag endast de böcker som jag vill läsa, men svenska böcker lånar jag för det mesta om det inte är så att jag faktiskt vill äga den av nån anledning. Däremot har jag lite svårt att släppa ifrån mig böcker, visst att mer än hälften (över 150) av böckerna jag äger fortfarande står olästa hjälper ju inte saken direkt. Men någon dag när jag känner för det och har läst en stor del av mina böcker så ska jag nog gå igenom de som jag inte riktigt gillade och ge bort dem. Böcker som jag gillar ska få stå kvar i bokhyllan.

6 kommentarer:

 1. Biblioteket är ju en färdig samling, som man kan låna :)

  SvaraRadera
 2. Jag har försökt en gång att plocka ut böcker för att lämna till Myrorna...Det blev några, men det märktes knappt någon skillnad i bokhyllan...

  SvaraRadera
 3. Jag är definitivt en samlare, det är nästan en besatthet. Men det behöver en inte vara, det är ju mer ekonomiskt att låna på bibliotek eller sälja böckerna vidare, och väldigt trevligt att skänka sina böcker till andra...

  SvaraRadera
 4. Det brukar säkert inte märkas om man då inte verkligen rensar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 5. Ja, att låna på bibliotek sparar både på pengarna (så länge man lämnar tillbaka böckerna i tid) och utrymme, men ibland så vill man bara ha en egen samling :)

  SvaraRadera