10 mars 2014

Recension: Nyckeln

nyckelnTitel:  Nyckeln
Serie: Engelfors #3
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Antal sidor: 813
Utgivning: Rabén & Sjögren, 2013
ISBN: 978-91-29-67781-2 (kartonnage)
Goodreads
Betyg: starstarstarstarblankstar

Recensionen innehåller spoilers!

Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

liner

Jag vet inte riktigt var jag ska börja eftersom det hände så mycket under de 800+ sidorna och man fick reda på så mycket, nästan alla obesvarade frågor och hemligheter fick ett svar. Det hände hela tiden något i deras vardagliga liv eller i det magiska livet. Slutet var verkligen ett bra slut, men mer om det senare.

I Nyckeln fick man en blandning av allt - magi, vänskap, lojalitet, ondska och spänning. Författarna lyckades väldigt bra med att balansera karaktärernas dagliga liv och problem med deras utmaningar som häxor.  Vanessa, Ida och Anna-Karin var mina favoriter eftersom de verkade vara de mest sansade för ibland blev jag lite irriterad på Linnea och Minoos beteende då de i Eld var alla så samarbetsvilliga och nu var allt helt upp åt skogen..nästan. Trots det utvecklades de alla både som individer och som häxor. De utvalda är bara för bra tillsammans vare sig de har sina små tjafs eller inte, de är oseparabla. Det kom en hel del nya karaktärer in i bilden och det var bara några få av dem som jag gillade och jag hade gärna läst lite mer om häxskolan.

(Spoiler)

 • Död och gränslandet: Alltså vad det var många som dog i den här boken! Jag blev så ledsen att Viktor dog sådär plötsligt, hade inte förväntat mig det. Däremot var det intressant att läsa om gränslandet och hur tiden verkligen kunde variera för Ida, det kunde ha gått några timmar eller flera hundra år mellan det förflutna och nutiden. Väldigt roligt att återse Elias och Rebecka också.

 • Favoritscen: Min favoritscen var nog när precis alla i skolan sa högt ut det som de tänkte. Kunde inte göra något annat än skratta när det kom helt konstiga tankar ur dem. Och rättegången, tack Anna-Karin. Så skönt att Erik och de andra fick sitt straff!

 • Jag tycker det var rätt intressant att se hur varje element bidrog till hur apokalypsen skulle kunna se ut om de inte hade räddat den. Nu blev jag verkligen sugen på att läsa en bok om apokalyps just då när det faktiskt händer.
  (/Spoiler)


Slutet var ett slut som man kan vara nöjd med trots de några tragiska händelserna. Men jag kände att det var ett ganska öppet slut med möjligheter för en fortsättning eller varför inte en spin-off serie med någon annan karaktär som inte hade en stor roll i Engelfors serien. Kanske lillebrorsan eller någon av de studerande i häxskolan?

Nyckeln var ett perfekt avslut för Engelfors serien och det här är en serie som jag gärna rekommenderar till alla som är intresserade av magi och häxor som har världens undergång på sina axlar, men som samtidigt även kämpar på med sitt helt vanliga tonårsliv.

Andra böcker i serien:
1. Cirkeln
2. Eld
2.5 Berättelser från Engelfors (i serieformat)
3. Nyckeln

2 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den! Jag tyckte också att det var ett värdigt avslut :)

  SvaraRadera
 2. Tyckte också om boken, håller med om den andra punkten

  SvaraRadera