28 februari 2014

Kvinnan i svart

Titel:  Kvinnan i svart (eng. The Woman in Black)
Författare: Susan Hill
Översättare: Ola Klingberg
Antal sidor: 140
Utgivning: Modernista, 2013
ISBN: 978-91-7499-296-0 (inbunden)
Goodreads
Betyg: starstarstarhalfstarblankstar

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till Eel Marsh House för att gå på mrs Alice Drablows begravning och samtidigt reda ut hennes affärer.

Arthur förväntar sig en rad rutinmässiga formaliteter, men dras i stället in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter.

liner

Kvinnan i svart är en klassisk spökhistoria med den engelska landsbygden, ett hemsökt hus långt från byn som ingen av byborna vill befinna sig i närheten av, det ombytliga vädret och den tjocka dimman som flyter omkring så tätt att man inte skulle vilja vara mitt i den (bara tanken på omgivningen+dimman i boken får mig att rysa). Minst sagt en historia som får nackhåren att resa sig. Språket tyckte jag också var vackert, med levande miljöbeskrivningar som gjorde att man kunde se omgivningen framför sig.

Första halvan av boken läste jag när jag var ensam en kväll och vinden blåste i knutarna, då fick jag verkligen gåshud och var tvungen att ha katten i närheten och ta några pauser för att inte skrämma upp mig för mycket. Andra halvan (som dessutom hade mest spökerier) läste jag mitt under ljusa och soliga dagen och den där obehagliga krypande känslan som jag hade kvällen innan var helt borta. Det var lite av en besvikelse att jag inte blev skrämd av det jag läste.. Om jag hade läst den på kvällen hade det varit en helt annan läsupplevelse. Så framöver tänker jag läsa spök- och andra skräckhistorier om kvällarna eller när det är lite mer ruggigare ute för att få en bättre läsupplevelse (får nu se hur det går med det, om man vågar..). Boken var ganska kort med sina 140 sidor, men jag tycker ändå att det fungerade riktigt bra precis så som den var. Rekommenderar varmt om du vill läsa en kort och klassisk spökhistoria!

2 kommentarer:

  1. Ja visst var den härligt ruskig att läsa på kvällen! :)

    SvaraRadera
  2. Verkligen! Önskar jag hade läst andra halvan på kvällen också :)

    SvaraRadera