15 februari 2014

Mirakelverkstaden

Titel: Mirakelverkstaden (fr. L’atelier des miracles)
Författare: Valérie Tong Cuong
Översättare: Sofia Strängberg
Antal sidor: 261
Utgivning: Sekwa, 2014
ISBN: 978-91-86480-97-4 (danskt band)
Goodreads
Betyg: starstarstarhalfstarblankstar

Tack till Sekwa för recensionsexemplaret!

”Det var ett urmakeri här förr, sa han och log. Att få rätsida på saker och ting, laga det mänskliga maskineriet, det är väl lite vår specialitet?”

Mariette är en högstadielärare som blir trakasserad i skolan och hemma har hon en narcissistisk man och två barn som undviker henne. En dag tappar hon greppet och ger en örfil åt en elev som flyger nerför trapporna.
Millie är en ung kvinna som lever ett ensamt liv och som inte blir sedd på alla de vikariaten som sekreterare. När hennes lägenhet drabbas av en eldsvåda väljer hon att hoppa ut genom fönstret.
Monsieur Mike har deserterat från militären och efter att ha blivit lämnad av sin flickvän är han nu hemlös och bor på gatan. En dag blir han svårt misshandlad.

liner

Mirakelverkstaden är en gripande roman som handlar om tre människor som på ett eller annat sätt tappat fotfästet i livet, men tack vare den mystiske Jean får en chans att börja om på en ny sida och bli starkare än de var tidigare. Jean driver den ideella verksamheten, Verkstaden, som är en plats för de som blivit trasiga och Jeans livsuppgift är att lappa de trasiga själarna, att de ska bli hela igen och sedan kunna utmana det som de tidigare inte kunnat. Men för att komma vidare måste man också utmana sina "demoner".

I och med att Mirakelverkstaden var lättläst fäste jag mig ända från början vid de tre karaktärerna, deras livsöden och de framstegen som de gjorde ensam och med varandra. Jean däremot hade jag lite onda aningar om, är han verkligen så god som han är utan att be om något tillbaka? Det var inspirerande att läsa hur de sakta, men säkert hittade sig själva igen. Fast man kanske någon gång känner sig nere vid botten, så har alla ett starkare jag - man har kanske bara inte hittat det än. Sådana här berättelser får alltid mig inspirerad och ibland önskar jag nästan att det fanns en sådan Verkstad när man själv inte kommer framåt..

Mirakelverkstaden var verkligen en fin läsupplevelse och jag blev nästan lite ledsen att man inte fick läsa vidare om karaktärerna. Det är inte den bästa bok jag läst, men nu efteråt tänker jag på den då och då för det är inte för sent att ändra sitt eller någon del av sitt liv, man måste bara vilja det fastän det kan komma många motgångar i vägen och ta länge innan man är där man vill vara, så länge som man mår bra. Om ni tycker om sådana här romaner, men inte läst den än så tycker jag att ni ska ta och göra det.

1 kommentar:

  1. Vilket sammanträffande, jag publicerade precis mina tankar om samma bok :)

    SvaraRadera