30 juni 2013

Farlig förmåga

Titel: Farlig förmåga
Originaltitel: Born Wicked
Serie: Systrarna Cahill #1
Författare: Jessica Spotswood
Översättare: Jan Risheden
Antal sidor: 336
Utgivning: Rabén&Sjögren, 2013
ISBN: 978-91-29-68538-1 (kartonnage)
Kartonnage: Adlibris | Bokus | Bokia


badge1
Betyg: 4/5

Systrarna Cahill är häxor, de måste hemlighålla sina magiska krafter för att inte riskera att bli bestraffade av brödraskapet. Ända sedan deras mor dog är det äldsta systern Cates ansvar att ta hand om och skydda hennes två yngre systrar, Maura och Tess. Förutom att ta hand om sina systrar och hemlighålla deras magi är det även dags för Cate att bestämma sig om hon ska gifta sig eller gå med i systraskapet. När hon hittar sin döda mors dagbok får hon ett mycket större och svårare ansvar att ta itu med som kan föra med sig risker.

Historiska tidsperioder är en favorit hos mig och Farlig förmåga gjorde mig inte besviken. Tack vare det fina, men lätta språket som passar för tidsperioden och handlingen kunde jag leva mig in världen och och samhället. Tebjudningar, bete sig som en fin och proper dam, eget arbete och kunskap för de kvinnliga är förbjudet, valet mellan giftermål eller systraskapet, häxeri som leder till bestraffning, en profetia och ett brödraskap som styr efter att de tagit över samhället  där häxorna en gång i tiden varit majoriteten är några av de elementen som finns i denna värld.

Som äldsta syster hade Cate hade väldigt stort ansvar efter moderns död och deras far var sällan närvarande, både fysiskt och mentalt, med flickorna när de behövde honom som mest. Syskonrelationen kändes verklig. Cate försökte skydda dem så gott hon kunde, men det kunde också leda till att hon inte berättade allt för dem och som i slutändan kunde skapa problem systrarna emellan. Trots att det periodvis kunde vara spänt mellan systrarna såg man att de har ett band där de behöver och älskar varandra.  Utav systrarna så var nog Tess den som jag gillade mest, hon var lugn, förnuftig och kändes äldre än hon var, förstod och visste vad andra behövde. Maura kunde bete sig lite omoget ibland, men jag kunde förstå henne också. Hon fick inte den kärlek och uppmärksamhet hon ville ha/behöver. Men vem av dem är egentligen den starkaste? Jag försökte gissa mig fram till vem det var, men man fick inget säkert svar.

Mellan kärleksfigurerna Paul och Finn, så hejade jag på mest på Finn. En av dem är barndomsvännen som alltid har varit där för henne, medan den andra är någon som hon nyligen bekantat sig lite mer med och som verkar förstå henne för den hon verkligen är. Ska hon välja den hennes hjärta bankar för och som kan medföra risker eller den hon vet att hon kommer att få ett tryggt och säkert liv med?

Det var flera gånger som jag blev förvånad då jag inte alls hade förväntat mig vissa saker. Slutet var inte riktigt det jag hade tänkt mig eller ens gillade, men jag tror det var ett slut som behövdes för att det ska fortsätta vidare. Fast jag tror det andra alternativet hade kunnat fungera bra det med. Jag ser fram emot att läsa andra boken för att veta vem av systrarna det egentligen är, men det lär dröja ett tag innan den kommer ut på svenska då Star Cursed kom ut för bara någon vecka sedan.

Andra delar i serien:
1. Farlig förmåga (eng. Born Wicked)
2. Star Cursed
3. Untitled

4 kommentarer:

  1. Jag har inte läst den än, men jag ska göra det. Den verkar väldigt bra. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, den var riktigt bra! Och så måste man vänta tills andra boken. Vill läsa nu :)

    SvaraRadera
  3. Jag visste inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men den var riktigt bra! :)

    SvaraRadera