2 februari 2013

Häxa av Celia Rees

Titel: Häxa
Originaltitel: Witch Child
Serie: Witch Child #1/2
Författare: Celia Rees
Antal sidor: 226
Utgivning: Rabén & Sjögren, 2001


Betyg: 3.5/5


Året är 1659. Femtonåriga Mary vittnar mormoderns hängning för häxeri och med hjälp av en dam blir hon tvungen att fly från England till Amerika - för att inte råka ut för samma öde. Efter flera månader på havet anländer hon och hennes nyfunna "familj" äntligen till Salem och där vidare till byn Beulah. Trots att hon försöker hålla låg profil blir människorna i byn misstänkta.. Hon skriver dagbok och gömmer anteckningarna i ett lapptäcke som över 300 år senare har hittats och nu berättas om i boken.

Jag blev nyfiken på Häxa för ett par år sedan när en kompis läste den. När jag nu lånade boken läste jag inte baksidestexten och jag kom heller inte ihåg vad den handlade om förutom att det var om en häxa. Jag hade inga förväntningar heller, men trots det så blev jag lite besviken när det inte visade sig handla om sådant som jag tänkte att den skulle handla om. Men det betyder inte att den var dålig. Jag tyckte själva berättelsen var intressant ändå då boken var skriven i  dagboksform som Mary skrivit om hennes nya liv med de människor som blivit som familj för henne, och även de människor som var ute efter häxan.

Jag gillade Mary, hon var envis, modig och sig själv. Jag gillade hennes stunder i skogen fast hon inte ens fick vara där, och speciellt inte med Nötskrikan, för att inte väcka misstankar.

Resan med båt över till Amerika, fågeln som visade sig vara ett tecken på något och en präst ombord påminde mig faktiskt lite om Vilhelm Mobergs Utvandrarna som jag läste tidigare i januari. Men på dessa tider flydde säkert massor med människor för att lämna bakom det gamla och bygga upp ett nytt liv i Amerika. Tyckte det bara var lite lustigt att jag läst två liknande inom samma månad.

Slutet gjorde mig lite överraskad och jag undrade vad den andra boken skulle gå ut på med tanke på det som hände, men det får man reda på när man läser den.

Boken var snabbläst och när jag väl tog tid och satte mig ner för att läsa den så plöjde jag igenom boken. Jag gillar att läsa om historiska händelser och den här var lika intressant. Men det är ändå något litet som..fattas för att den ska få högre vitsord. Eller kanske jag bara borde nöja mig med att  det inte var något mer än så här. Men nu vill jag i alla fall läsa mer böcker om Salem och häxjakterna för det väckte mitt intresse.

2 kommentarer:

  1. Haha ja det kan jag tro när du jobbar som du gör! Men åh, att öppna en helt ny bok, det ÄR ju något speciellt - hugg in!! :D

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Ja, nya köpta böcker är ju något helt annat än biblioteksböcker som redan någon har läst innan :D
    Kram

    SvaraRadera