17 februari 2013

En smakebit på søndag - Evig natt

6473057481_ce462009e6_o

Då är det dags för utmaningen "En smakebit på søndag" som drivs av den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Varje söndag ska man presentera ett stycke ur boken man läser.
Jag läste klart boken Evig natt av Michelle Paver igår kväll. Det handlar om Jack som tillsammans med tre andra engelsmän får chansen att göra en arktisk expedition  för att mäta väderförhållanden i ett år i slutet på 1930-talet. När de väl kommer fram till den avlägsna viken Gruhuken med närmaste granne 3 mil bort känns allt frid och fröjd. Men på grund av olyckor och sjukdom blir Jack ensam kvar på Gruhuken med hundarna som sällskap och något vandrar omkring, någon som inte gillar nya invånare på viken.

Stycket jag valde är när den eviga natten, som varar i fyra månader, anländer och Jack övar sig att hitta i mörkret. Något som man tidigare trott att varit självklart, men nu när jag läste stycket fick det mig att tänka att man faktiskt inte ser något ut i mörkret när man har lamporna på inomhus, man ser bara spegelbilden.

13343387Jag försöker öva mig i att hitta vägen utan lykta. Jag gillar inte hur ljusstrålen drar blicken till sig och gör allt som är där bortom ogenomträngligt. Jag antar att det är samma sak som när man är inne i huset och tänder en lampa och det hindrar en från att se ut. Eller snarare, det hindrar en inte totalt, det finns en gradskillnad. Om man tänder en lampa, så kan man fortfarande se hundarna eller björnstolpen. Med två lampor är det svårare. Med tre ser man ingenting annat än lampornas spegling i rutorna. En vardaglig iakttagelse, förstås, men här slår det mig på nytt. Så egendomligt att ljus kan hindra en att se. (s. 98)

8 kommentarer:

 1. Verkar vara en väldigt spännande handling i boken!

  SvaraRadera
 2. Ja, den var ganska bra.

  SvaraRadera
 3. Denne virker veldig spennende:-) Tusen takk for smakebiten og ha en fin ettermiddag:-)

  SvaraRadera
 4. En spennende smakebit. Og du har helt rett i at vi stenger for utsyn når vi har lys på inne. Det jan jo være litt skummelt!
  Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte boken var riktigt bra. Tack så mycket och önskar dig detsamma :)

  SvaraRadera
 6. Ja, boken var riktigt bra, tyckte jag. Tack så mycket och önskar dig en fin söndag också! :)

  SvaraRadera
 7. Det är därför jag går runt i mörker inomhus, jag gillar inte alls tanken på att alla kan se in när jag inte kan se ut :)

  SvaraRadera
 8. Haha, det har jag faktiskt inte tänkt på. Jag blir lite skrämd om jag skulle gå i mörkret inomhus. Intressant det här med mörker och ljus :)

  SvaraRadera