18 januari 2013

Bokbloggsjerka 18 – 21 januari

jerka11Dags för helgens bokbloggsjerka från Annika.

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Det första är nog omslaget eller titeln. Om någon av dem tilltalar mig så läser jag texten på baksidan och om jag gillar vad jag läst så tar jag med mig den hem (eller sätter på min to-read lista). Så egentligen är det baksidestexten som till slut avgör om jag ska läsa boken eller inte. Fast det kan ju hända att man missar guldkorn om man bara plockar upp böcker där omslaget eller titeln lockar (eftersom jag då inte skulle läsa baksidestexten på böcker vars omslag/titel inte fångat min uppmärksamhet). Det är väldigt, väldigt sällan som jag väljer att läsa böcker endast på basis av omslaget eller titeln. Kanske man borde prova någon gång?

Edit: Jag borde även ta och testa att läsa böcker där omslaget eller titeln inte tilltalar mig x)

12 kommentarer:

 1. Jag ska faktiskt fundera på detta nästa gång jag är i en bokhandel. Risken är ju att mitt beteende ändras bara för att jag är medveten om valet :)

  SvaraRadera
 2. Titeln kan fånga mig också, men baksidetexten avgör. Kanske ska testa ta med en bok hem från bibblo baserat på bara omslag eller titeln någon gång, då är det ju iaf gratis :)

  SvaraRadera
 3. Ja, tror jag ska göra det också nästa gång jag är i biblioteket :)

  SvaraRadera
 4. Jag har nog heller aldrig valt en bok utan att läsa på baksidan!

  SvaraRadera
 5. Ta och gör det :) Och ja den risken finns ju alltid haha :)

  SvaraRadera
 6. Jag funderar på att nästa gång låna en bok från biblioteket utan att läsa på baksidan. Lite små utmaningar, men tror jag ändå kommer att omedvetet vända och läsa baksidan haha :)

  SvaraRadera
 7. Svar: Tycker definitivt att du ska ge dem en chans om du gillar den typen av böcker. Har bara läst första boken själv, men gillade den riktigt, riktigt mycket, och hoppas på att uppföljaren är minst lika bra. :)

  SvaraRadera
 8. Ett snyggt eller kul omslag väcker ju mer nyfikenhet än ett fult eller tråkigt!

  SvaraRadera
 9. En anledning att jag gillar snygga omslag är att det ser fint ut när boken ligger framme. Och mina bokhyllor är FULLA! :)

  SvaraRadera
 10. Ja, det gör det verkligen :)

  SvaraRadera
 11. När jag fyndar böcker på secondhand köper jag en del böcker endast baserat på omslag och titel. Men sen är min att-läsahög enorm också...

  SvaraRadera
 12. Haha, ja, då ska man ju ha snygg-omslagen framme :)

  SvaraRadera