26 januari 2013

Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver

Titel: Resten får du ta reda på själv
Originaltitel: Before I Fall
Författare: Lauren Oliver
Antal sidor: 476
Utgivning: Bonnier Carlsen, 2012


Betyg: 4/5


Tänk om du bara hade en dag till att leva? Vad skulle du då göra? Vem skulle du kyssa? Vad skulle du säga till dina vänner och din familj?

Samantha Kingston har allt; världens coolaste pojkvän, tre fantastiska bästa vänner och första tjing på allt på Thomas Jefferson High - från det bästa bordet i matsalen till den smörigaste parkeringsplatsen.

Fredagen den 12 februari skulle bli ännu en perfekt dag i hennes underbara liv. Istället visar det sig vara hennes sista.

Men så får hon en andra chans. Sju chanser, till och med, för att lösa mysteriet kring sin död. Under tiden upptäcker hon det sanna värdet av allt hon håller på att förlora.Jag gillar verkligen böcker och filmer där karaktärerna inser vad som är viktigt i livet och strävar för att nå det, för att ändra på sig. Jag hade inga förväntningar alls egentligen när jag började läsa och jag slukades snabbt in i boken. I början gillade jag inte Samantha och hennes kompisar Ally, Elody och Lindsay - de är de där mobbarna som gör livet surt för dem som råkar komma i deras väg, blä för mobbare - men ju mer jag läste desto mer fick man lära känna dem (på något sätt i alla fall) och i slutet av boken så gillade jag hela gänget. Kändes som att samtidigt som Samantha ändrades så växte lite även hennes kompisar för varje dag fast de hade ju ingen aning om det haha.

Under bokens gång fick man också följa med några hemligheter som visade sig vara en del av det som gjorde så att det blev så för Samantha. Val som man gjort när man var liten kom tillbaka i nuet, men åt helt fel person - i min åsikt. Jag tänker inte direkt skriva mer om det än så här.

När jag började läsa boken och kom till andra kapitlet så funderade jag om det skulle bli tråkigt när samma dag spelas om och om igen, men varje kapitel var en ny dag av 12 februari och Samantha gjorde olika val, både bra och dåliga, varje dag och de valen ledde till att händelsen genom boken ändrades. Det fick mig också att tänka på de valen man gör, små som stora, i livet kan påverka oss på ett sätt eller annat. Man förstår det så bra när man läser boken.

Finns en hel del som jag skulle vilja babbla om, men får räcka med det här för jag tror att jag skulle spåra ur lite med mina egna tankar och så. Resten får du ta reda på själv är i alla fall en bok som jag inte kunde lägga ifrån mig när jag väl kom in i den, så pass mycket att jag struntat med en kursuppgift under de senaste dagarna bara för att jag ville veta hur det slutar för dem. Nu ser jag fram emot att läsa Olivers Delirium serie så snart som möjligt.

5 kommentarer:

 1. Du har blivit taggad av mig. Känner du för det får du gärna svara på frågorna: http://tessansbokblogg.blogg.se/2013/january/tag-happy-bookaholic.html Trevlig helg! :)

  SvaraRadera
 2. FAAAN, ser att du redan gjort den nu.

  SvaraRadera
 3. Men åh, aldrig blivit taggad förut. Jag borde ha väntat haha. Tack i alla fall :)

  SvaraRadera
 4. Inga problem. Och det är klart att du ska bli taggad. Det är bara jag som är så jädra seg med att göra tagen. Sorry!! Annars hade du blivit taggad mycket tidigare! :3

  SvaraRadera
 5. [...] Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver. Bibliotekslån som jag läste ut under veckan. Jag har skrivit en recension om den här. [...]

  SvaraRadera