5 januari 2013

Den frusna trädgården av Kristin Hannah

Titel: Den frusna trädgården
Originaltitel: Winter Garden
Författare: Kristin Hannah
Antal sidor: 399
Utgivning: Albert Bonniers Förlag, 2011

Betyg: 5/5

Systrarna Whitson är så olika två syskon kan bli. Meredith har stannat kvar i den trygga lilla småstaden, gift sig, skaffat barn och så småningom övertagit ansvaret för familjens äppelodling. Den rastlösa, orädda Nina är däremot på ständig resa till världens oroshärdar i sitt yrke som krigsfotograf.

När systrarnas far plötsligt blir svårt sjuk återvänder de till barndomshemmet och konfronteras med sin kyliga, avståndstagande mor, Anya. Nina blir besatt av att få henne att berätta hela den hemlighetsfulla saga hon så många gånger har påbörjat för sina döttrar, men aldrig riktigt lyckats avsluta. Därmed inleds en resa genom moderns ryska förflutna, som tar systrarna längre än de någonsin hade kunnat ana och som kommer att ändra deras uppfattning om vilka de själva är.Den frusna trädgården är den första boken jag läst av Kristin Hannah och eftersom jag läst väldigt bra recensioner om den så tyckte jag att det var dags att läsa den. Den här boken berörde mig mycket mer än jag trodde den skulle göra. Något som jag trodde var en vanlig relationsroman visade sig vara mer än bara det. Det är inte ofta som jag kan känna så här om en bok. Svårt att förklara, men så är det bara. Åh, underbara bok.

Jag fängslades totalt av moderns sorgliga saga och såg lika mycket som Nina fram emot att modern skulle berätta den. Sagan visade sig vara moderns egna berättelse. Jag tror att jag på ett sätt till och med tyckte mer om moderns berättelse än om själva bokens berättelse. Det var moderns berättelse som drev handlingen framåt. I slutändan visade det sig att de alla tre hade tappat bort sig själva på vägen och för att hitta sig själva och varandra är det tack vare moderns berättelse. Slutet gjorde mig alldeles varm i hjärtat, men jag fällde ändå en hel del tårar de sista kapitlen.

Vilken underbar läsupplevelse det här var. Den frusna trädgården är definitivt en av mina favoritböcker. Rekommenderas!

(Jag lånade boken från biblioteket, men tror nästan att jag måste köpa ett eget exemplar att ha i hyllan!)

3 kommentarer:

  1. Vilket snyggt omslag och vad roligt det blev en underbar läsupplevelse :)

    SvaraRadera
  2. Sv: Ja, det är roligt när man kommer över sådana böcker som gett en en underbar läsupplevelse :)

    SvaraRadera
  3. Sv: Haha, ja, vad är bättre än lite lagom skruvade böcker? x) Alltid kul att ge nya tips ;)

    SvaraRadera