29 augusti 2013

Insurgent

Titel/originaltitel: Insurgent
Serie: Divergent #2
Författare: Veronica Roth
Översättare: Katarina Falk
Antal sidor: 382
Utgivning: Modernista, 2013
ISBN: 97-891-7499-240-3 (inbunden)
Finns hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

badge1
Betyg: 4/5

Tack så mycket till Modernista för recensionsexemplaret!
Recensionen kan innehålla spoilers!

Handling:
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes valda falang. I stället slutade dagen i outsägliga fasor. Nu rasar krig, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer. Och i krigstider måste man välja sida, hemligheter kommer i ljuset, och de val som måste göras blir ännu större och mer oåterkalleliga.

Tris har förändrats, dels genom sin beslut, men också av på grund av nya upptäckter och skiftande relationer. Nu måste hon omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär. (modernista.se)

Tankar:Jag hade lite samma känslor för Insurgent som jag hade för Divergent när jag läste den så jag blev varken överraskad eller besviken. Jag gillade den. Full med action och spänning, men det är fortfarande något som fattas som verkligen får mig att älska boken. Visserligen sitter man då och då som på nålar när man inte riktigt vet hur det ska sluta för Tris och de där simuleringarna är rätt så intressanta. Kriget mellan de olika falangerna var också lite nervpirrande, vem kommer sist och slutligen vinna? Det var också intressant att få en lite större inblick i de olika falangerna och se hur de fungerar.

Relationen mellan Tris och Four var en nystart för dem i Divergent och jag hade förväntat mig att de skulle vara ännu mer tightare i andra boken, men den var ansträngande och man önskade att de istället för att skapa onödigt bråk med en massa tjafs, missförstånd och lögner skulle vara mer uppriktiga mot varandra. Men visst hade de sina mysiga stunder.
Det fanns faktiskt två gånger som jag även var nära till tårarna när det gäller några av bikaraktärerna. Speciellt den andra gången var det svårt att inte snyfta till lite. Buhu :(

Och så kommer slutet! De två sista kapitlarna i boken är nog det bästa jag läste under hela boken! Jag kunde knappt tro det, förutom att man fick den informationen som jag hade väntat på redan i bok ett så kom den värsta cliffhangern jag läst på länge och jag bara satt där och önskade jag hade Allegiant i handen så jag direkt kunde fortsätta läsa. Världen som hade byggts upp kändes så mycket klarare och jag förstod varför den hade skapats. Med ens blev boken så mycket mer intressantare. Åh! Men Allegiant kommer ut på svenska först nästa höst (2014) så jag vet faktiskt inte om jag kan vänta så länge. Ska se om jag kan hålla mig, i annat fall får jag låna den på engelska om biblioteket fått in den tidigare. Jag kommer ha stora förväntningar på Allegiant nu och hoppas den uppfyller det jag förväntar mig.

Andra böcker i serien:1. Divergent
2. Insurgent
3. Allegiant (sv. 2014)

6 kommentarer:

 1. Hmm, jag måste nog bläddra lite i mitt exemplar hemma för jag kommer inte ihåg hur den slutade! :P

  SvaraRadera
 2. Jag har oxå stora förväntningar inför den sista boken... hoppas nu att den klarar av att leva upp till dessa :)

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas verkligen det också :)

  SvaraRadera
 4. […] Knausgård 75. Burn for Burn av Jenny Han, Siobhan Vivian 76. City of Bones av Cassandra Clare 77. Insurgent av Veronica Roth 78. Frozen Heart av Annabelle Blume 79. Dangerous Girls av Abigail Haas 80. Jag […]

  SvaraRadera
 5. […] böcker i serien: 1. Divergent 2. Insurgent 3. […]

  SvaraRadera