14 april 2013

Krig med Colombes granne

Titel: Colombes granne
Originaltitel: Le Voisin
Författare: Tatiana de Rosnay
Antal sidor: 255
Utgivning: Sekwa, 2012
ISBN: 9789186480325 (danskt band)


Betyg: 4/5


Colombe är överlycklig då hon med sin make Stéphane och deras två tvillingpojkar har flyttat in i en stor och fin lägenhet. Colombe är den lugna, tråkiga, alldagliga hemmafrun som tar hand om sin make, barnen, hushållet och arbetar som spökskrivare. Kort efter att de flyttat in börjar grannen ovanför föra oljud på natten så att Colombe inte kan sova. Ett krig bryter ut mellan dem och Colombe gör vad som helst för att så sin sömnro..

I början så visste jag inte riktigt vad jag tyckte om boken, men ju mer jag läste desto mer gillade jag den när jag började förstå den bakomliggande meningen och drogs in i handlingen. Jag kan känna igen mig med Colombe i vissa fall - den tråkiga som inte vågar säga emot eller leva sitt liv, utan har fastnat i det alldagliga livet och förväntas leva upp till omgivningens krav. Men genom "kriget" med grannen så kommer det upp sidor hos henne som hon eller någon i hennes omgivning inte tidigare sett skymten av och känner knappt igen henne. Jag kunde i vissa fall inte låta bli att fnissa när hon gjorde sina hyss eftersom det kan vara lite omoget, men ibland är det okej att vara så.

Colombes granne är en bok som får en att tänka på sitt eget liv och lite till. Lever man egentligen så som man vill? Hur skulle man reagera om man var i samma situation som Colombe var i? Böcker som har en bakomliggande mening är kanske inte världens bästa bok när det gäller handlingen eller karaktärerna - det kan verka lite överdrivet, ologiskt eller overkligt, men för mig så brukar just de böcker som får en att tänka eller känna till lite extra få en guldstjärna (eller något) av mig.

Jag har även nu lite mer än en månad senare mer tankar om boken, men jag vill inte spoila eller så får jag helt enkelt inte det ner skrivet, så ta och läs den!

3 kommentarer:

 1. Har inte läst Colombes granne ännu, men nu blev jag nyfiken! Dags att ta upp den ur den olästa bibblanhögen :)
  .

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag att du ska ta och göra :)

  SvaraRadera
 3. […] andra har skrivit om boken däribland bokmal73  Lena C  Lyrans Noblesser  Och dagarna […]

  SvaraRadera