20 april 2013

Läsplatta, surfplatta eller smartphone?

Jag har några e-böcker liggandes på datorn, men av någon anledning så går det bara inte att läsa böckerna på datorskärmen, jag ger upp efter bara ett par sidor. Så jag har ett litet tag funderat om jag bara borde köpa en läsplatta fastän jag inte läser så mycket e-böcker just nu. Jag har fastnat för Kindle Paperwhite då den tycks vara en väldigt bra läsplatta, men den kan inte läsa epub böcker som jag har förstått? Eller kan man kanske konvertera epub böcker man köper från t.ex. adlibris till formatet kindle läser? Jag har i alla fall hört att e-böcker som finns på biblioteket inte går att läsa alls på grund av skyddet de har på boken.

Fast jag har även funderat på att köpa en relativt billig surfplatta där man bara kan ladda ner appar till kindle och aldiko (för epub böcker). Men det känns ändå lite onödigt att köpa en surfplatta bara för det (jag vet ju inte ens hur mycket jag skulle komma att använda den då jag föredrar att köpa inbundna eller häftade/pockets, men e-böcker verkar ändå ). Jag installerade aldiko på min galaxy s3 igår och det fungerade riktigt smidigt och ett mycket mer bekvämare alternativ än att läsa på datorskärmen. I det här fallet så skulle jag nog inte ens behöva köpa en surfplatta då smartphonen fungerar lika bra, men jag skulle hellre vilja spara batteriet till telefon användning då det säkert ganska lätt går åt om man läser i flera timmar. Och en annan sak som jag störde mig på när jag läste på smartphonen var att ute i solljus så kunde jag inte läsa för det speglades bara. Det samma gäller väl surfplattor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lS3t9reE364?rel=0]

 

Köpa en relativt billig surfplatta, en Kindle Paperwhite (om det går att konvertera epub böckerna) eller bara helt enkelt läsa e-böckerna på mobilen?

Vad använder ni för manick att läsa e-böcker? Läsplatta? Surfplatta? Smartphone? Datorskärmen? Fördelar/nackdelar med läsplattor eller tablets? Tankar, åsikter?

14 kommentarer:

 1. Vi hade från början en surfplatta som jag läste lite på men den är lite väl tung att hålla i samtidigt som det speglas i skärmen. Köpte en Kindle Paperwhite för drygt en månad sedan och är så nöjd med mitt köp :)

  SvaraRadera
 2. Jag använder surfplatta när jag läser, ganska smidigt när man kan gå ut på internet när man är sugen, :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul att höra att du är nöjd med Paperwhiten :) Har du läst epub böcker på den också (efter att de konverterats)?

  SvaraRadera
 4. Ja, det är ju ganska smidigt med en surfplatta då. Med surfplatta/smartphone kan man ju ha lite allt i allo medan man bara kan läsa på läsplattor. Kanske jag kommer fram till något val sedan xD

  SvaraRadera
 5. Jag har ju en Kindle Paperwhite och är supernöjd med den. Man får in epub böcker i den via Calibre, men jag har inte tagit reda på om man på något sätt kan gå förbi bibliotekets kryptering. Epub från Adlibris fungerar däremot problemfritt via Calibre. Jag har skrivit ganska mycket om det på bloggen.

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att höra att du är nöjd med den och att man kan konvertera epub böcker! Jag läste just inläggen du skrivit om pw. Tyckte det var ganska en rolig detalj att det står hur mycket tid man har kvar att läsa av ett kapitel eller boken. Blir att jag lutar mer och mer mot pw nu :)

  SvaraRadera
 7. Jo, det tycker jag med! PW:n har många fördelar och en av dem är att man kan läsa både i mörker och i solljus!

  SvaraRadera
 8. Ja, det är ju bara bra fördelar att man kan läsa i både mörker och solljus :) Tror nog jag köper hem den någon gång under sommaren då det inte blir sååå dyrt som jag tänkte att det skulle vara först.

  SvaraRadera
 9. Jag fick precis en Kindle Fire i födelsedagspresent och älskar den. Fungerar precis som en surfplatta men också som en ereader. Sen är allt i så fin färg och fungerar utmärkt i mörkret men inte så bra i solen. Fast utomhus föredrar jag att läsa vanliga böcker så det gör mig inte så mycket. Innan läste jag på min ipod touch. Funkade utmärkt det med även om den var liten :)

  SvaraRadera
 10. Kindle Fire låter inte så tokig den heller. Ska kika lite närmare på den med :)

  SvaraRadera
 11. Upptäckte väen igår att man kan låna böcker från biblioteket på den i och med att det är en Android-platta. Höll lite på att dö av lycka :D

  SvaraRadera
 12. Och nu håller jag ju lite på att dö av avund... Visste inte att Kindle Fire är androidbaserad... Nåväl, jag är nog nöjd med min PW :)

  SvaraRadera
 13. Haha nä jag fattade inte heller att det fungerade eller faktisk att den var/är en android. Så du kan tänka dig min reaktion kanske hehe Men på PW ska de ju kunna gå på något vis men fattar inte riktigt hur...

  SvaraRadera
 14. Åh en android-platta! Me like! Nu blev det svårt att välja mellan Firen och Paperwhiten :D

  SvaraRadera