27 maj 2013

Onda flickor

Titel: Onda flickor
Originaltitel: The Wicked Girls
Serie: -
Författare: Alex Marwood
Översättare: Carla Wiberg
Antal sidor: 397
Utgivning: Modernista, 2013
ISBN: 978-91-7499-244-1 (inbunden)
Inbunden: Adlibris | Bokus | Bokia
Ebok: Adlibris | Bokus | Bokia


badge1

Tack så mycket till Modernista för recensionsexemplaret!

Sommaren 1986 dömdes två elvaåriga flickor, Jade och Bel, till fängelse för mord på fyraåriga Chloe. De får nya identiteter för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt, men de får under inga omständigheter träffas eller prata med varandra i resten av sitt liv.
25 år senare händer en rad hemska mord på unga kvinnor i kuststaden Whitmouth. Kirsty som nu är journalist, gift och har två barn beger sig till kuststaden för att få detaljer till nyhetsartiklarna hon ska skriva. Där råkar hon träffa på Amber som hon inte har sett sedan den dagen de båda dömdes. Amber är nu ihop med den snygga Vic, har två små hundar och är nattskiftsledare för städarna på den lokala nöjesparken. Minnen och mardrömmen från det förflutna vaknar till liv igen och deras hemlighet måste bevaras till varje pris..

Första gången jag läste om boken så visste jag att den måste jag läsa, trots att det är om ett ganska hemskt ämne. Jag hade höga förväntningar när jag fick boken i min hand, men innan jag började läsa så sänkte jag förväntningarna för jag ville inte bli besviken utan bara ta boken som den kommer. Och det är jag glad att jag gjorde för den var riktigt bra, precis så som den var fastän jag ibland kunde tycka att den var lite seg och att det fattades någonting som inte gjorde boken till en fullpott.

Trots att morden på de unga flickorna i nutid var en stor del av boken tyckte jag att boken ändå mest fokuserade på Amber och Kirstys relation, deras historia både då och nu och det som de fick gå igenom med händelserna som kom upp emot dem. Och det hade jag faktiskt ingenting emot. Jag var mer intresserad av Amber och Kirsty och deras förflutna i 1986 än om morden som skedde. Med hjälp av återblickarna får man se vad som egentligen hände den där heta sommardagen 1986 när lilla Chloe dog. Och där blev man ju lite ledsen hur deras familjeförhållande var och hur deras öde hade blivit. Jag hade också gärna kanske läst lite mer om hur rättegången gick till och hur det var när de slapp ut ur anstalten/fängelset. Men kanske det är bra så som det är?

Jag insåg också hur media och omgivningen dömer människor utifrån vad de får höra utan att egentligen veta om det faktiskt stämmer (och sedan gör hemska saker för att "hämnas"). De måste ju ha någon syndabock och såklart ska man ge sig på de som betyder mest för personen. Jag blev så illa till mods och illamående vid ett skede i boken att jag var tvungen att lämna boken ifrån mig i någon timme för att glömma bort bilden som hade uppstått i huvudet. Men förutom det så var det en bladvändare ända tills sista sidan.

Alex Marwood är egentligen en pseudonym för den brittiske journalisten och författaren Serena Mackesy. I december kommer hennes nästa bok, The Killer Next Door, att ges ut och den ser jag fram emot att läsa om den kommer på svenska.

6 kommentarer:

 1. Den är jag lite nyfiken på!

  SvaraRadera
 2. Det låter som en bra bok!

  SvaraRadera
 3. Ja, den var riktigt bra :)

  SvaraRadera
 4. Den var riktigt bra, inte så mycket spänning dock.

  SvaraRadera
 5. […] av Lauren Oliver 45. Hana av Lauren Oliver (mellanbok) 46. My Soul to Take av Rachel Vincent 47. Onda flickor av Alex Marwood 48. Shadow av Amanda Sun […]

  SvaraRadera
 6. […] är mörkare på andra sidan av Kaj Korkea-Aho. Onda flickor* av Alex Marwood. (recension) Bokklubben vid livets slut* av Will Schwalbe. (recension) Helioskatastrofen* av Linda Boström […]

  SvaraRadera