8 maj 2013

Springfloden

Titel: Springfloden
Serie: Stilton/Rönning #1
Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Antal sidor: 442
Utgivning: Norstedts, 2012
ISBN: 978-91-1-304168-1 (inbunden)


Goodreads
Betyg:
3.5/5


23-åriga Olivia Rönning är polisaspirant och som en frivillig uppgift över sommarlovet får de välja ett cold case-fall att studera lite närmare på. Olivia väljer ett fall som hände 1987 i Nordkoster då en ung, gravid kvinna blev offer till ett mord. Utredarna har inte fått reda på offrets identitet, gärningsmännen eller deras motiv till mordet. Tanken är väl att de bara ska fundera och sammanfatta vad de kanske kunde ha gjort annorlunda jämfört med då, men Olivia går all out och försöker få tag på utredaren som ledde mordutredningen och få mer information om fallet. Men ingen vet var han är..

I boken är det ganska många karaktärer och situationer som man måste hålla reda på förutom Stilton och Rönning. I början var det lite förvirrande, men när man väl lärt känna karaktärerna så visste man vem man hade att göra med och i vilka situationer/handlingar de hörde till. Det växlas också väldigt mycket bland karaktärerna och scenerna hela tiden, känns lite som om man ser på en film eller tv-serie (och det kanske inte är så förvånande då de båda författarna har skrivit manus till t.ex. Beck). Ibland kunde jag tycka att det kanske fanns lite för många karaktärer där när de plötsligt dök upp och sedan inte hade någon större roll än den ena scenen, men i slutändan så bidrog de ändå en liten del till handlingen och det är ju lite så som det brukar vara i filmer. Jag gillade faktiskt den här aspekten i boken med de många karaktärerna och scenväxlingarna.

Händelserna med de hemlösa och de unga pojkarna gjorde mig rätt illa till mods, och stackars katten då :( Min katt fick en rejäl dos med kramar och pussar när jag hade läst så långt, han tyckte bara jag var fjantig.
Jag tyckte det var spännande att följa med och se vad Olivia, som bara är en polisaspirant, med hjälp av andra poliser nystar upp när hon snokar runt för att få reda på vad som egentligen hände 1987. Jag gillade Olivia som karaktär och att hon faktiskt gick all in med elevarbetet istället för att bara fundera ut vad som kunde ha gjorts annorlunda. Även Stilton gillade jag väldigt mycket, han verkade vara en skarp polis. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer om dem två i den andra boken, Den tredje rösten, som kommer ut i höst.

Dock så måste jag säga att jag hade missuppfattat baksidestexten lite och trott att Stilton och Rönning var i två olika tidsepoker (handlingar) och att det på något magiskt sätt skulle knyta ihop deras handlingar. Men Stilton och Rönning samarbetade sida vid sida och så är ju 1987 faktiskt inte långt bak i tiden så Stilton var väl inte så gammal nu. Nåja, men boken var ju bra trots det.

3 kommentarer:

  1. Jag missförstod också baksidestexten när jag läste den. Så du var inte ensam ;)

    SvaraRadera
  2. Men vad bra att man inte var ensam om det haha ;)

    SvaraRadera
  3. […] De dödas strand av Carrie Ryan 37. The Body Finder av Kimberly Derting 38. Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind 39. Ge mig arsenik av Klara Krantz 40. Legend av Marie Lu 41. […]

    SvaraRadera