22 september 2013

Bokbloggsjerka 20 – 23 september

jerka11 Dags för bokbloggsjerka. Annika frågar:

 Läser du helst standalones eller bokserier?

Det beror på. Jag gillar både och beroende på vad jag känner för att läsa. Någon gång kanske man kommer över en bra bok och man vill läsa mer av karaktärerna och världen och då är serier ett bra val. Men de ska inte vara för långa eller utdragna heller. En trilogi brukar vara idealet för mig, men det finns ju serier som är på 6-7 böcker och de kan vara riktigt bra till sista boken också. Och så finns det ju deckargenren där serierna kan vara hur långa som helst. Men problemet med serier är att man kan påbörja hur många som helst och till slut så har man femtielva serier som man läst halvvägs igenom (och hela tiden kommer det nya serier som man vill läsa). Till sist kan det bli lite..överväldigande och man vet inte vart man ska ta vägen.
Och ibland kanske man bara vill varva ner från serier en stund och läsa en stand-alone så att man sedan kan lämna den boken bakom sig.  Så jag kan inte välja mellan dessa två då det kan vara bra att variera ibland.

13 kommentarer:

 1. Jag kunde inte heller välja och jag tror också att en bra blandning är det bästa :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det bra med variation. Själv läser jag aldrig flera böcker i en serie efter varann utan tar en paus från serien och återkommer senare efter att ha "smitit" emellan med andra böcker.

  SvaraRadera
 3. Fördelen med serier är att man efter någon bok känner karaktärerna och det känns tryggt så man kan mer fokusera på själva historien. Fast samtidigt tröttnar jag efter ett tag när personerna bli uttjatade och inte utvecklas.

  SvaraRadera
 4. Ibland kan det ju vara skönt med serier med tanke på att man i förväg kan veta säkert att den kommer att vara bra. Men där gäller ju detsamma som om man tycker om en viss författare.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera
 6. Det är det definitivt :)

  SvaraRadera
 7. Jag brukar inte heller läsa flera böcker i en serie efter varann. Jag brukar känna mig lite mätt på världen/karaktärerna om det varit mycket på gång/att ta in i boken.

  SvaraRadera
 8. Håller med ditt svar. Jag gillar både och. Gillar serier väldigt mycket men det får inte bli för utdraget.

  SvaraRadera
 9. Precis, håller helt med där. Utveckling hos karaktärerna och även handlingen är viktigt för att man ska orka läsa vidare.

  SvaraRadera
 10. Ja, jag brukar oftast vänta tills några andra bokbloggare har läst flera böcker i en serie innan jag själv tar itu med en serie. Då vet man i alla fall, eller oftast, att det är en serie som är bra.

  SvaraRadera
 11. Jag läser mest YA serier och har inte riktigt kommit in i deckar-serierna än. Men där kan jag tänka mig att deckare är en bra genre för långa serier (så länge det inte blir uttjatad handling osv.)

  SvaraRadera