8 september 2013

Lenas bokiga bekännelser

För en tid sedan blev jag taggad av både Cecilia (som skapade enkäten) och Madeleine att göra den här enkäten. Jag tyckte det var ganska roligt att tänka tillbaka på tiden när jag var yngre (när det gäller bokiga saker alltså).

Det fungerar så här:
Själva meningen med "bokiga bekännelser" är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av - glöm bara inte att namnge inlägget som "'ditt namn' bokiga bekännelser". När man väl har "bekänt" så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte.

1. Mitt intresse för läsandet började i lågstadiet, hur gick det sen?
I lågstadiet var jag en boknörd och prenumererade på både Pollux och lite senare på Funtasie Club (högstadiet). En barnbokklubb var jag också med i, men har glömt vad den hette :o Jag såg fram emot att få böcker hem i postlådan varje månad och var så glad när min kompis också var med i FC så vi kunde diskutera några av böckerna vi läst. (Nu har jag ingen alls som jag kan diskutera böcker med :( I verkliga livet alltså.)

När jag gick ut högstadiet så tappade jag intresset för att läsa och läste inte på säkert..5 eller 6 år (kanske någon enstaka bok här och där med långa mellanrum). När jag väl började läsa aktivt igen omkring 2010-2011 så läste jag nästan bara biografier och deckare. Förra året snubblade jag över YA- och bokbloggs världen och insåg hur stor bokvärlden egentligen är och hur mycket bra böcker det finns.

2. Jag var galen i tv-serien Charmed (Förhäxad)
Under en period i mitt liv i lågstadiet och högstadiet var jag galen i tv-serien Charmed och fixade ihop häften med information och sånt fjantigt. Ni vet? ;D Min kusin som bodde i Stor-britannien under den tiden var så snäll att hon då och då köpte några böcker som baserade sig på tv-serien och skickade dem till mig. Det blev en ganska trevlig hög till sist. Åh, vad glad jag blev när de kom i posten och jag läste dem i ett nafs. Jag tror också att det var då som jag började läsa engelska böcker så jag har aldrig haft svårt för engelskan. Av någon anledning så kan jag inte ge bort eller sälja dessa fast jag har planerat på att göra det några gånger. De kommer nog säkert att vara med mig resten av livet.

charmed

3. Bokbloggs världen har gjort att jag blivit mer insatt i bokvärlden
Om det är en bra eller dålig sak vet jag inte, men underbar är den i alla fall, denna bokbloggsvärld ♥ Det positiva är att jag fått upp ögonen för så många bra böcker/serier/genren som jag säkert i vanliga fall inte skulle vara så insatt i, och ha koll på alla böcker och när de kommer ut osv. Speciellt de som inte är översatta till svenska. Och så är det alla dessa underbara människor som man träffar på med samma intresse.

Det negativa är väl kanske att jag spenderar en hel massa pengar på böcker jämfört med förut (för en stor del av böckerna finns inte i biblioteket av engelska YA och så är det ju så härligt att äga en bokhylla full med böcker).
Det andra är att ju mer böcker jag köper desto mindre rum har jag för dem i bokhyllan som redan nu är ganska så full.
Det tredje är att jag har blivit väldigt kräsen med höjd och omslag på böcker som ingår i en serie. Jag kollar alltid i förväg innan jag beställer att höjden matchar och att omslaget är i samma stil. Om jag handlar i en bokhandel så blir jag ofta osäker om det är rätt höjd då det kan finnas paperbacks i två olika höjder och jag inte har måtten med. Innan bokbloggs världen brydde jag mig inte alls om något sådant för då köpte jag knappt böcker som ingick i en serie.

4. Jag föredrar att se filmerna istället för att läsa boken..?
Så har det varit för det mesta, men nu när jag är mer insatt i bokvärlden så hinner jag oftast läsa böckerna innan filmen kommer ut på bio. Ibland så väljer jag att skippa boken och istället bara se filmen. Beror helt enkelt på hur intresserad jag är av att läsa boken.
Men här kommer några stora titlar där jag inte läst böckerna, men sett filmerna när de var aktuella: Harry Potter (jag har kanske läst de två eller tre första böckerna för en massa, massa år sedan), Twilight och Sagan om ringen. Ja, ja, jag vet. Alla har ju läst dessa och jag vet inte varför jag inte har gjort det än. Kanske dags att läsa dem någon gång snart?

5. Jag läser inte om böcker
Jag kan inte komma ihåg när jag senast har läst om en bok, kanske i lågstadiet? Jag känner att jag hellre vill sätta tiden på att läsa böcker som jag inte har läst förut. Och så är det inte lika roligt när man redan vet vad som händer i boken. Men nu när jag tänker efter så finns det några böcker som jag gärna skulle läsa om eftersom jag inte kommer ihåg vad som hände i dem. De här fyra böckerna läste jag för 10 år sedan och jag kommer bara ihåg att jag gillade dem mycket. Speciellt Att finna sin roll kommer jag ihåg att jag blev alldeles tom efteråt. (Om jag nu inte kommer helt fel ihåg :D) De står fortfarande i min bokhylla.

10arsen

Nu vet jag inte vilka alla som blivit taggade, men jag taggar:
23 minuter
boktok73
Bellas BokBlogg
Liijobooks
Mest Lenas Godsaker

9 kommentarer:

 1. Åh älskade också Förhäxad/Charmed när jag var yngre =) småbesatt var jag med men inte lika som dig ser jag... :P

  SvaraRadera
 2. Åh så kul, ska svara så fort jag får tid :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul! Ser fram emot dina bokiga bekännelser :)

  SvaraRadera
 4. Haha, ja. Jag har nog aldrig varit så besatt av en tv-serie som jag var med Charmed då xD

  SvaraRadera
 5. Åh vad roligt! Denna ska jag klura på ett tag, lär dyka upp någon gång i veckan ^^ Tack så mycket!

  SvaraRadera
 6. Nu är jag äntligen färdig med mina bokiga bekännelser!

  SvaraRadera
 7. Okej då tänker jag vara ännu mer pinsam och tala om att min besatthet över Charmed aldrig någonsin släppte. För några år sedan hade jag lunginflammation på båda lungorna och hade då en perfekt anledning till att beställa hem hela boxen och dessutom se alla avsnitt på ett par veckor (ja vi pratar Charmed ca. 8-10 timmar om dagen) Jag hade nog övervägt mord för din boksamling! ;)

  SvaraRadera
 8. Mindre roligt med lunginflammationen men toppen med Charmed-maraton som varar i ett par veckor. Jag tror jag aldrig såg den sista säsongen (eller i alla fall de några sista avsnitten) så nu skulle jag ha en bra anledning att köpa boxen haha. Jag funderar ibland på att kolla upp om det har släppts fler böcker efter den sista som jag fick.

  SvaraRadera
 9. Nu, äntligen kom jag mig för att bekänna :)
  http://boktok73.blogspot.fi/2013/09/boktok73-bokiga-bekannelser.html

  SvaraRadera